Witamina E jest organicznym związkiem chemicznym. W skład witaminy E wchodzą tokoferole (tokos – rodzenie, phero – niosę) i tokotrienole. Zaliczamy ją do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że może być magazynowana w organizmie i nie jest wydalana z moczem czy potem. Witamina E obok witamin C i A, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki – jest przeciwutleniaczem. Została odkryta w 1923 roku przez dwóch uczonych Evansa i Bishopa, w swoich badaniach przeprowadzanych na szczurach udowodnili, że w pożywieniu istnieje substancja, która zapobiega bezpłodności u tych zwierząt.
Witamina E – zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w organizmie człowieka wynosi 10 mg. Wielu naukowców uważa, że przy obecnym zanieczyszczeniu środowiska te normy są zaniżone (stężenia niezbędne do wypełnienia przez tą witaminę swoich funkcji biologicznych powinno być wyższe).
Jakie funkcje pełni witamina E?
Witamina E pełni w naszym organizmie człowieka wile ważnych funkcji. Do najważniejszych możemy zaliczyć jej właściwości antyoksydacyjne tzn. zapobieganie uszkodzeniom błony komórkowej komórek, które wywołują wolne rodniki. Witamina E przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej, poprzez hamowanie utleniania cholesterolu (LDL). W profilaktyce przeciwzawałowej mięśnia sercowego oraz u osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi zaleca się suplementację tą witaminą (zapobiega ona tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych). Często w preparatach farmakologicznych witamina E połączona jest z witaminą A, zapobiega, bowiem jej utlenianiu. Witamina E sprawdziła się również w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wspomaga działanie insuliny i normuje poziom glukozy we krwi. Dieta bogata w witaminę E stosowana podczas ciąży zapobiega wadom cewy nerwowej płodu i gwarantuje prawidłowy przebieg ciąży. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń płodności u mężczyzn. Podczas procesu spermatogenezy, przy awitaminozie, powstają plemniki niskiej, jakości, bardzo mało ruchliwe lub bez witek. Jest niezbędna w prawidłowym działaniu układu rozrodczego u kobiet (jej długotrwały niedobór prowadzi do poronień lub bezpłodności). U mężczyzn skutkuje rozrostem prostaty lub impotencją.
Skutki niedoboru witaminy E
Do objawów niedoboru witaminy E zaliczamy uszkodzenie układu nerwowego, anemię, ogóle osłabienie, wypadanie włosów, obniżenie funkcji układu odpornościowego, problemy z zębami i układem kostnym, wysoki poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo spadek poziomu witaminy E w osoczu krwi przyspiesza rozkład czerwonych krwinek. U osób dorosłych może to doprowadzać do dystrofii mięśniowej.
Źródła witaminy E
Najbardziej wartościowymi produktami spożywczymi zawierającymi witaminę E (wytwarzaną tylko w roślinach) są głównie oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i kokosowy, olej wytwarzany z kiełków pszenicy (oleje tłoczone na zimno są zdecydowanie bardziej wartościowe od rafinowanych), orzechy laskowe i ziemne, pełne ziarna zbóż, otręby pszenne, sałata, szpinak, kapusta, pietruszka i jej natka, papryka, nektarynki, słonecznik i jego nasiona.
Nadmierne spożycie witaminy E może prowadzić do krwawień i zmęczenia, bólów głowy, zaburzenia funkcjonowania mięśni, senności i zmęczenia, podwójnego widzenia i zaburzeń jelitowych.
Zobacz także: