Witamina B7 jest koenzymem kilku różnych enzymów. Występuje zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych. Nazywana jest również witaminą H lub Biotyną ( od greckiego bios – życie).
Witamina B7 – pochodzenie
Witamina B7 została odkryta w latach 20 XIX wieku. Witamina B7 jest heterocyklicznym organicznym związkiem chemicznym z grupy witamin, który jest rozpuszczalny w wodzie. Witamina B7 jest substancją witamino podobną. Jest złożonym kwasem organiczny, który w swoim składzie zawiera siarkę. Produkty żywnościowe poddane procesom obróbki termicznej nie tracą zawartości tej witaminy (biotyna jest odporna na działanie wysokich temperatur, ale jest wrażliwa na działanie promieni UV). Witaminę B7 znajdziemy w szerokiej gamie produktów spożywczych. Dodatkowo, jest ona syntezowana przez bakterie jelitowe.
Witamina B7 – źródła występowania
Witamina B 7 co prawda znajduje się dużej ilości produktów spożywczych, jednak znajduje się jej tam stosunkowo niewiele. Biotynę znajdziemy w: orzechach włoskich, wątrobie, orzechach ziemnych, mące sojowej, krabach, migdałach, żółtku jaj, grzybach, sardynkach, brązowym ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku, marchwi, pomidorach, chudym serze, szynce, nerkach, wieprzowinie, wołowinie, drobiu, mleku, otrębach, łososiu, drożdżach, kukurydzy (nieprzetworzonej), kalafiorach, grochu, burakach, cebuli, oleju rzepakowym i słonecznikowym, bananach, melonach, grejpfrutach, winogronach, arbuzach, brzoskwiniach.
Witamina B7 – niedobory witaminy
Niedobór witaminy B7 możemy uzupełniać przyjmując ją w preparatach witaminowych. Dotychczas nie stwierdzono negatywnych skutków nadmiaru witaminy B7 w naszym organizmie. Przyjmowana w formie naturalnej (produkty spożywcze), czy też w formie suplementu, nawet przy przyjmowaniu 10 mg/dobę, nie wywołuje skutków ubocznych.
Na biotynę niekorzystny wpływ ma środowisko komórkowe kwaśne lub zasadowe. Obecnie coraz większa ilość osób cierpi z powodu zakłóceń równowagi kwasowo -zasadowej (w wyniku czego dochodzi do zakwaszenia organizmu). Choroby takie jak cukrzyca, otyłość czy też nieprawidłowe odżywianie prowadzą do powstania tzw. stresu oksydacyjnego. Przy zbyt zakwaszonym organizmie (często w ramach wolnych rodników), występuje niedobór witaminy B7. Najważniejszym czynnikiem niedoboru biotyny jest zakwaszenie organizmu. Do objawów wskazujących na niedobór witaminy B7 w organizmie można zaliczyć: ogólne osłabienie, depresje, letarg, spadek łaknienia (anoreksję), bóle mięśniowe, anemię, biegunkę, wymioty, zapalenie, spojówek, łuszczenie się skóry, zaburzenia wzrostu włosów, łamliwe i kruche paznokcie oraz osłabiony ich wzrost, choroby skóry (stany zapalne skóry), drętwienie i mrowienie kończyn, łysienie, rumień, podwyższony poziomem cholesterolu we krwi oraz barwników żółciowych, zapalenie języka, zmiany łuszczycowe na kończynach ( dłonie, stopy, ramiona).
Zobacz także: