Szukasz naturalnego sposobu na kaszel, ból gardła i przeziębienia? Przygotuj syrop z czosnku w domowym zaciszu i stosuj w razie potrzeby. Wspomniany środek ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, jednocześnie wzmacnia układ odpornościowy. Zobacz, jak przygotować go krok po kroku!
Syrop z czosnku i miodu na kaszel
Przygotuj: 10 małych ząbków czosnku lub 5 dużych, ½ szklanki miodu i wodę (opcjonalnie). Obierz ząbki czosnku, wrzuć do słoika, a następnie zalej miodem. Postaw słoik w ciepłym miejscu przynajmniej na 2 tygodnie, aż mikstura zmatowieje. W razie potrzeby weź 1 łyżeczkę syropu z czosnku i miodu, by uzyskać ulgę. Jeśli masz problem z przełknięciem mikstury, możesz nieco rozcieńczyć ją wodą lub sokiem z cytryny.
Przepis na domowy syrop z czosnku
Jeśli cierpisz na alergię lub często łapiesz przeziębienia, być może szukasz naturalnego sposobu na suchy, przewlekły kaszel. Proponowany syrop z czosnku działa jak antybiotyk i przeciwutleniacz, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.
Jak przygotować domowy syrop z czosnku?
Rozgnieć kilka ząbków czosnku, a następnie wrzuć je do rondelka. Teraz dodaj 1 l zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu. Przelej mieszankę do słoika, zakręć pokrywkę i zostaw na noc do zaparzenia. Rano wymieszaj miksturę w garnku z 2 litrami wody i zagotuj, dopóki nie zmniejszy swojej objętości o połowę. Następnie wlej 1 szklankę miodu i utrzymuj temperaturę 40 stopni Celsjusza, by zagęścić syrop z czosnku. Pamiętaj, by raz na jakiś czas zamieszać miksturę. Przelej syrop do mniejszych butelek i pozwól mu ostygnąć przed użyciem. Aby złagodzić kaszel, bierz 1 łyżeczkę mikstury co 3 godziny. Syrop możesz trzymać w lodówce przez kilka tygodni.
Domowy środek na przeziębienie
Ten naturalny środek zwiększa odporność, ma właściwości przeciwkaszlowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także łagodzi i skraca przeziębienie.
Przygotuj:
- 1-2 średnie cebule,
- 1-3 główki czosnku,
- 1 świeży korzeń imbiru,
- 3-4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego,
- 1-litrowy słoik.
Sprawdź, jak przygotować domowy syrop z czosnku. Obierz i pokrój czosnek, cebulę i imbir na cienkie plasterki. Następnie dno słoika wyłóż wspomnianymi plastrami. Teraz wlej cukier na mieszankę, aż nie będzie widać warstwy cebuli od góry. Upewnij się, że powstała 1-centymetrowa warstwa. Dodaj kolejną warstwę plasterków czosnku, cebuli i imbiru, a następnie przykryj ją cukrem. Powtarzaj ten proces, aż słoik będzie prawie pełny. Dodaj odrobinkę cukru i zakręć pokrywkę. Pamiętaj, by nie wyjmować plasterków podczas stosowania.
Syrop z czosnku możesz trzymać w ciemnym, suchym miejscu przez 6 miesięcy. Stosuj 2-3 razy dziennie, by złagodzić kaszel i ból gardła.
Syrop czosnkowo-miodowy
Wspomniany środek nie tylko zmniejsza ryzyko infekcji i przeziębienia, lecz także poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol LDL.
Przygotuj: 8 ząbków czosnku, 200 ml octu jabłkowego i 200 ml surowego miodu organicznego. Zastanawiasz się, jak przyrządzić syrop z czosnku? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! Zetrzyj lub zmiksuj ząbki czosnku, a następnie dodaj ocet jabłkowy i miód. Teraz miksuj wszystkie składniki przez 15 sekund na wysokich obrotach. Przelej miksturę do szklanego słoika, zakręć pokrywkę i trzymaj w lodówce przez 5 dni. Pamiętaj, by raz na jakiś czas zamieszać syrop. Po 5 dniach możesz go spokojnie pić. Codziennie po przebudzeniu wlej 2 łyżeczki syropu z czosnku do wysokiej szklanki wody.