Strona główna Choroby Jak przygotować syrop z cebuli?

Jak przygotować syrop z cebuli?

218
0

Syrop z cebuli – mikstura, której dobroczynne działanie znały już nasze babcie, wciąż cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a działanie niezastąpione i bardzo wszechstronne. W dodatku syrop jest całkowicie naturalny, a składniki potrzebne do jego przyrządzenia – tanie i dostępne.

Co w składzie syropu z cebuli sprawia, że jest on tak skuteczny?

Syrop z cebuli zawiera duże ilości substancji, które działają łagodząco i antybakteryjnie. Poza tym syrop cebulowy pomaga uzupełniać niedobory witamin, takich jak A, B1, B2, C oraz PP. Domowej roboty syrop z cebuli dostarcza organizmowi także cennych mikroelementów, na przykład selenu, który działa przeciwmiażdżycowo, wapnia, fosforu, które są ważne dla zdrowia kości oraz cynku, który działa wzmacniająco na odporność. Syrop z cebuli zawiera również kwas foliowy, magnez, żelazo oraz chrom.

Jak przygotować syrop z cebuli?

Zwykle syrop jest przygotowywany z białej cebuli, jednak czerwona sprawdzi się równie dobrze, a w dodatku ma łagodniejszy smak, przez co może być łatwiej tolerowana przez dzieci i wszystkie osoby, które bardzo nie lubią intensywnego smaku tego warzywa. Przygotowanie syropu z cebuli jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy obrać dwie lub trzy spore cebule, drobno je posiekać i przełożyć do słoika. Następnie trzeba obficie zasypać je cukrem lub zalać płynnym miodem. Wersja z miodem będzie jeszcze zdrowsza, ponieważ do dobroczynnego działania cebuli dołączą składniki odżywcze zawarte w miodzie. Do całości można dodać sok z jednej cytryny lub ząbek czosnku, który dodatkowo wzmocni dezynfekujące działanie domowego syropu. Całość dobrze jest delikatnie zgnieść, żeby cebula lepiej puściła sok i potrząsnąć słoikiem, żeby cukier dokładnie pokrył cząsteczki cebuli. Słoik z mieszanką zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej całą dobę. Po tym czasie dobrze jest przelać przez gazę, aby otrzymać czysty płyn. Taki syrop można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu maksymalnie przez dwa tygodnie.

Syrop można przygotować również z gotowanej cebuli. Receptura ta jest mniej znana, lecz równie prosta i skuteczna. Aby przygotować taki syrop należy posiekać około 6 cebul, zalać je niecałą szklanką miodu i ugotować. Wtedy cebula puści sok, który należy później odlać do czystego pojemnika.

Na co działa syrop z cebuli?

Syrop z cebuli podaje się przede wszystkim w razie przeziębienia, kataru czy kaszlu. Ponieważ jest on całkowicie naturalny, można go podawać nawet małym dzieciom. Zazwyczaj w przypadku przeziębienia syrop podaje się po jednej łyżeczce dwa do trzech razy dziennie. Jeśli masz katar, wystarczy, że umoczysz w syropie wacik i posmarujesz nim nozdrza. Jedna łyżka syropu z cebuli dodana do połowy szklanki ciepłej wody działa rozgrzewająco i sprawdzi się idealnie, gdy czujesz, że bierze Cię przeziębienie. Cebula w formie syropu wspomoże walkę z zapaleniem pęcherza i innymi chorobami dróg moczowych. Dzięki temu, że zawiera wiele substancji antybakteryjnych i odkażających, sprawdzi się praktycznie w przypadku każdego zakażenia. Dzięki swojemu ostremu smakowi, cebula przyspiesza krążenia, a także zwiększa potliwość, przez co działa rozgrzewająco. Jest to korzystne również z tego względu, że wówczas pozbywamy się z organizmu toksyn i „wypacamy” chorobę. Oprócz tego, że cebula jest idealnym lekiem na infekcje i wszelkie choroby, dobrze działa na układ trawienny. Między innymi poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym działa korzystnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie, rozrzedza krew, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a nawet zawałom serca. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Syrop z cebuli, oprócz tego, że jest pomocny w przypadku przeziębień, może być stosowany przez dłuższy okres w przypadku chorób takich jak anemia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here