Nasiona Chia to bogactwo kwasów omega 3, błonnik oraz ogromna ilość witamin i minerałów. To tylko kilka składników, które posiadają nasiona Chia i chociaż cała roślina ma ich w sobie ogromną ilość, największa ich koncentracja znajduje się w nasionach. Ponadto o szczególnych właściwościach tej rośliny świadczy też fakt, iż już od dawien dawna Majowie i Aztekowie. Używali tych nasion w codziennym jadłospisie, aby się zregenerować i wzmocnić. Dlatego też warto dowiedzieć się dlaczego i my dziś powinniśmy sięgać po tę wartościową roślinkę. Oto więc jej najważniejsze właściwości, które zostały udokumentowane przez naukowe analizy.

Nasiona Chia i walka z wolnymi rodnikami

Ogromna zawartość przeciwutleniaczy, która wynika między innymi z obecności równie dużej ilości kwasów tłuszczowych omega 3. Związki te są bardzo nietrwałe i na skutek światła, temperatury oraz upływu naprawdę krótkiego czasu ulegają uszkodzeniu. Dzięki antyoksydantom składki te są trwalsze i łatwiejsze w przechowywaniu. Co więcej wpływają one również na nasz organizm poprzez blokowanie stale tworzących się w naszym ciele szkodliwych wolnych rodników, a przecież obecność ich w organizmie jest przyczyną wiele niebezpiecznych schorzeń takich jak nowotwory a nawet starzenie się organizmu.

Nasiona Chia i wpływ na odchudzanie oraz wspomaganie walki z cukrzycą

Właściwości te wynikają z faktu, iż nasiona Chia są niezwykle mało kaloryczne. Do tego prawie wszystkie węglowodany, których ponadto jest bardzo niewiele, są  błonnikiem. Kiedy zażywamy nasiona chia, to pęcznieją one w żołądku i sprawiają, że nie mamy już apetytu. Czyli rzadsze i mniejsze posiłki sprawiają, iż nie dochodzi do gwałtownych spadków glukozy. W związku z tym nie podjadamy tak często, przez co mamy odpowiedni poziom cukru oraz wspomagamy walkę z odchudzaniem.

Nasiona Chia usprawniają myślenie oraz wpływają na regulację poziomu cholesterolu

Miażdżyca jest cywilizacyjną chorobą, która zbiera żniwo u coraz większej grupy osób w różnym wieku. W związku z tym tak ważne jest aby znalazła się w naszym jadłospisie odpowiednie stężenie kwasów omega 3. Właśnie szałwia hiszpańska jest jego cennym źródłem i to tak ogromnym, że przewyższa nawet ryby. Związki te są niezbędne w organizmie, ponieważ po odpowiednim przekształceniu są składnikiem osłonek mielinowych w mózgu oraz regulują poziom cholesterolu wpływając na zmniejszenie złego,a podwyższenie tego dobrego.

Ziołolecznictwo w XXI w jest dziś coraz bardziej popularne. Dlatego też powinniśmy nabywać wiedzy na ten temat tym bardziej, że ogromna globalizacja sprzyja coraz większemu zanieczyszczeniu środowiska. Podsumowując warto włączyć do naszego jadłospisu nasiona szałwii. Roślina ta ma przeogromne właściwości odżywcze a nawet terapeutyczne. Możemy to zrobić na wiele różnych sposób na przykład: jako dodatek do jogurtu, soków a nawet kasz. Wynika to z okoliczność, iż same nasiona są prawie bezsmakowe oraz rozpuszczają się w wodzie i w tłuszczach. Nasiona Chia mogą więc być dodawane do prawie każdego posiłku. Zatem życzymy smacznego kosztowania nasiona Chia, które są naprawdę cenną kopalnią zdrowia.

Zobacz także: Kwasy omega 3 – bezcenne źródło zdrowia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj