Masło orzechowe smakuje pysznie kanapkach, a także w batonach, ciastkach i ciastach. Do tej pory myślałam, że jest to dietetyczna katastrofa, której należy unikać za wszelką cenę, jednak byłam w błędzie. Masło orzechowe posiada wiele cennych korzyści dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.

Masło orzechowe pomaga schudnąć

Wydaje się, że produkt, którego porcja liczy 180-210 kalorii zniweczy plany odchudzania. Warto jednak zaznaczyć, że dzięki wspaniałej kombinacji błonnika (2 g na porcję) i białka (8 g na porcję), poczujesz się dłużej najedzona, unikając przy tym podjadania. Oczywiście pamiętaj, by jeść go z umiarem. Dobra porcja to dwie łyżki stołowe. Zastanawiasz się, jak włączyć masło orzechowe do swojej diety? Możesz go zjeść na śniadanie, rozsmarowując na grzance i dodając banany i nasiona chia.  Możesz też nim posmarować kawałki jabłka, aby uzyskać zdrową i pyszną przekąskę, a jednocześnie uniknąć podjadania. 

Bogactwo składników odżywczych

Jedna porcja liczy 3 mg witaminy E, silnego przeciwutleniacza, 49 mg magnezu, budulca kości, 208 mg potasu, przyjaznego naszym mięśniom i 0,17 mg witaminy B6, wzmacniającej odporność. Badania pokazują również, że jedzenie orzeszków ziemnych może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych przewlekłych chorób. Jedzenie 28 gramów orzechów lub masła orzechowego (około 2 łyżki) co najmniej 5 dni w tygodniu może obniżyć ryzyko rozwinięcia się cukrzycy prawie o 30%. Jedna porcja zaspokaja 15% dziennego spożycia magnezu, dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała, detoksykacji i produkcji energii. Oprócz tego wspomniany produkt wspiera układ nerwowy, mięśnie i kości.

Zobacz także: Laserowa korekcja wzroku

Masło orzechowe: błyskawiczny zastrzyk energii

Jeśli potrzebujesz więcej energii, sięgnij po wspomniany produkt. Masło orzechowe zawiera białko, błonnik i zdrowy tłuszcz, które dodadzą Ci energii. Dodatkowo pomoże w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu unikniesz poczucia zmęczenia. 

Masło orzechowe: źródło zdrowych tłuszczów

Wspomniany produkt jest pełny zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.  Ostatnie badania pokazały, że pacjenci z insulinoopornością, którzy jedli tłuszcze jednonienasycone mieli mniej tłuszczu na brzuchu niż dorośli, którzy spożywali więcej węglowodanów i tłuszczów nasyconych. Jeśli kupujesz masło orzechowe o obniżonej zawartości tłuszczu, ponieważ jesteś na diecie, oszczędź pieniądze. Kalorie są takie same (lub nawet trochę więcej) dzięki dodaniu składników, by uzupełniły brakujące tłuszcze (w tym więcej cukru).

Jak kupić masło orzechowe?

Tłuszcz i kalorie są podobne dla większości marek, jednak powinniśmy zwrócić na kilka rzeczy uwagę. 2 łyżki porcji powinny liczyć 40 do 250 mg. Wersje organiczne mają zwykle mniej. Należy pamiętać, że wyższa zawartość sodu maskuje smak orzechowy. 

zdrowe masło orzechowe
Unsplash.com

Jak wybrać masło orzechowe?

Naturalne masła orzechowe zawierają 1-2g cukru, czyli o połowę mniej niż marki handlowe. Zawartość cukru nie jest tyle kwestią zdrowotną, ile kwestią smaku i zastosowania. Jeśli lubisz pikantne danie z sosem z masła orzechowego lub połączysz go ze słodką przekąską, jak galaretka czy miód, zaoszczędzisz kilka kalorii. Zrezygnuj ze słodzonych wersji, jeżeli jesteś na diecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj