Tatar to inaczej befsztyk tatarski. Jest bardzo prosty do zrobienia a sekretem tego dania jest specjalnie wyselekcjonowana wołowina najwyższej jakości mielona bądź siekana. Warto, abyśmy ją kupowali u zaufanego sprzedawcy.

Tatar jako przystawka

Befsztyk tatarski jest niezmiernie popularną przystawką. Idealnie pasuje również jako zakąska do wódki i nie jedna impreza się bez niego nie odbędzie. Ma wielu zwolenników, ze względu na niepowtarzalny smak. Do mięsa wołowego najwyższej jakości (najlepiej polędwicy wołowej) na talerz układamy kolejno bardzo drobno pokrojone dodatki: ogórki kiszone i szalotkę. Kropką nad ‘i’ jest świeże żółtko, które jest nieodłącznym elementem przystawki.

Tatara możemy urozmaicić. Oprócz ogórków kiszonych i szalotki, tatara można podawać z rzodkiewką, szczypiorkiem, papryką, oliwkami czy też grzybkami marynowanymi. Ograniczeniami jest tylko nasz wyobraźnia.

Zobacz także: Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

Jak przyrządzić klasycznego tatara?

Przed przygotowaniem tatara należy zastanowić się, czy będzie on podawany w już wydzielonych porcjach na talerzach, dla każdej z osób oddzielnie, czy też położony na jednym talerzu, aby móc sobie nakładać określoną porcję. W pierwszym przypadku w wołowinie robimy kieliszkiem specjalny dołeczek i wbijamy w niego żółtko, tak aby każdy sam mógł je sobie wymieszać z mięsem. W drugim przypadku mięso należy wcześniej wymieszać z żółtkiem a na wierzch położyć jedno żółtko dla dekoracji.

Składniki:

  • 30 dag chudej polędwicy wołowej
  • szalotka
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • łyżeczka przyprawy Maggi
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 żółtka
  • szczypta chili i słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowinę oczyść ze wszystkich błon i chrząstek a następnie zmiel ją lub posiekaj ostrym nożem. Tak przygotowane mięso połącz z Maggi i oliwą. Dopraw wedle uznania solą, pieprzem i papryką.

Szalotkę i ogórki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

Podziel mięso na 4 porcje. Na talerzu ułóż mięso w formie kulki i zrób w niej wgłębienie (np. kieliszkiem). W tak przygotowane miejsce wbij żółtko. Obok ułóż szalotkę i ogórka. Tatar najlepiej smakuje schłodzony i koniecznie musisz go podać tego samego dnia, w którym został przyrządzony.

Jak urozmaicić to danie?

Powyższy przepis możesz urozmaicić dodając następujące dodatki:

  • Drobno posiekane kapary
  • Drobno posiekane oliwki
  • Dodając do mięsa około 4 łyżki majonezu
  • Dodając do mięsa ostry sos tabasco
  • Dodając posiekane filety anchois
  • Dodając do mięsa pół pęczka natki pietruszki

Smacznego!

Czytaj również: Dieta ketogeniczna – 4 niezbędne produkty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj