Historia gastroskopii sięga końca IX wieku, kiedy to polski profesor Mikulicz po raz pierwszy obejrzał wnętrze żołądka człowieka. W tym czasie gastroskopia była trudna do przeprowadzenia i bardzo uciążliwe dla pacjenta. Badanie wówczas przeprowadzane było przy użyciu sztywnej metalowej rurki wprowadzanej przez przełyk do żołądka. Ocena ścian żołądka była trudna do przeprowadzenia nie mówiąc już o dotarciu do dwunastnicy.
Dopiero pod koniec lat pięćdziesiątych, kiedy do użycia zostały wprowadzone światłowody, rozwinęła się technika gastroskopii instrumentami giętkimi. Światłowody są to cienkie i giętkie włókna szklane, które mają zdolność do przesyłania światła, a zatem obrazu. Współczesny gastroskop zbudowany jest wiązki światłowodów zamkniętych w osnowie z giętkiego tworzywa z wbudowanymi układami optycznymi umożliwiającymi przesył obrazu. Jego wymiary to ok. 100 cm. długości i średnica od 7 do 12 mm. Giętkość obecnego gastroskopu sprawiła, że wszystkie okolice żołądka i większa część dwunastnicy stały się dostępne dla dokładnej diagnostyki.
Gastroskopia jest badaniem bezpiecznym, bezbolesnym choć trochę nieprzyjemnym.
Jak należy przygotować się do gastroskopii?
Na kilka dni przed badaniem gastroskopii należy:
- skonsultować się z lekarzem, jeśli w przeszłości przeszedłeś zawał serca lub udar mózgu
- zaprzestać przyjmowania leków przeciwbólowych na tydzień przed zabiegiem (Aspiryna, Ibuprofen)
- zaprzestać przyjmowania leków rozrzedzających krew, na 5 dni przed wykonaniem gastroskopii (po wcześniejszej konsultacji z lekarzem)
- skonsultować się z lekarzem prowadzącym, jeśli przyjmujesz leki mające na celu kontrolowanie poziomu cukru we krwi (możesz otrzymać terapię zastępczą)
W dniu badania powinieneś pamiętać, że:
- na 6 godzin przed badaniem nie można jeść, a na 4 godziny przed zabiegiem nic pić
- możesz przyjąć leki (oprócz przeciwbólowych, rozrzedzających krew i kontrolujących poziom cukru) najpóźniej na 2 godziny przed badaniem
- nie wolno w dniu badania przyjmować leków zobojętniających kwasy żołądkowe (leki stosowane przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy)
- nie pal tytoniu i nie żuj gumy na 2 godziny przed badaniem
- jeśli zabieg przewidziany jest na godziny popołudniowe, możesz zjeść lekkie śniadanie w postaci klarownych płynów
- załóż wygodne nie uciskające i nie krępujące ruchów ubranie, nie zakładaj biżuterii
- warto poprosić, by ktoś towarzyszył Ci w drodze do domu po zabiegu
- jeśli nosisz protezę zębową, pamiętaj, że przed zabiegiem należy ją wyjąć
- bardzo uważnie wysłuchaj wszelkich uwag lekarza, który będzie przeprowadzał badanie, odnośnie przebiegu gastroskopii
- w trakcie zabiegu, skup się na dokładnym wykonywaniu poleceń, lekarza przeprowadzającego badanie
- zapewnij sobie minimum dwie godziny odpoczynku po zabiegu
Jak przebiega gastroskopia?
Podczas badania pacjent leży na lewym boku z lekko uniesionym tułowiem. W usta ma włożony gumowy ustnik. Do tylnej części gardła pacjentowi zostaje zaaplikowany środek znieczulający w sprayu. Na palec ma założony ma oksymetr, który będzie monitorował tętno i funkcje oddechowe. Dożylnie pacjent ma podany środek rozluźniający i znieczulający. Następnie lekarz wprowadza przez usta pacjenta endoskop wyposażony w kamerę z obiektywem szerokokątnym. Po czym następuje badanie przewodu pokarmowego (obraz widoczny jest na ekranie komputera).
Zobacz także: Gastroskopia – opis i przebieg badania