Czarny bez to jeden z najczęściej stosowanych naturalnych środków w okresie jesienno-zimowym. Zawiera związki wzmacniające układ odpornościowy. Możesz go stosować na przeziębienie, kaszel i gorączkę. Sprawdź, jak przygotować zdrowy, pyszny sok i syrop!

Jak działa czarny bez?

Podobnie jak w przypadku większości ziół, nie zaobserwowano dokładnych mechanizmów działania. Z drugiej strony badania laboratoryjne dostarczają kilku cennych wskazówek. Niektórzy eksperci twierdzą, że czarny bez może zwiększać produkcję określonych cytokin, substancji chemicznych pobudzających układ odpornościowy do zwalczania infekcji.

Dodatkowo jagody zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak witamina A i C oraz różne flawonoidy (związki roślinne, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi), dlatego pomagają w walce z przeziębieniem i grypą. Czarny bez ma również działanie przeciwwirusowe. Rozluźnia śluz, ułatwiając odkrztuszanie. Zapobiegają przekształcaniu się wirusa górnych dróg oddechowych w zapalenie płuc lub oskrzeli.

Sok z czarnego bzu – prosty przepis

Pyszny i zdrowy sok możesz przygotować od sierpnia do września.

Składniki:

  • 750 g jagód czarnego bzu,
  • 60 g cukru,
  • 125 ml wody.

Przygotowanie:

Opłucz i osusz jagody, a następnie rozdrobnij widelcem. Włóż je do garnka, dodaj cukier i wodę, przykryj pokrywką i zagotuj. Ustaw garnek na wolnym ogniu i gotuj przez 15 minut. Teraz wyłóż sito szmatką i umieść na misce. Przelej czarny bez przez sitko. Wyciśnij sok ze szmatki, skręcając mocno rogi. Wlej sok z bzu do butelek z zakrętką. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli otworzysz butelkę, trzymaj ją później w lodówce i spożyj jak najszybciej.

Po ugotowaniu i odcedzeniu otrzymasz około 400 ml zagęszczonego soku.  Przed wypiciem możesz rozcieńczyć czarny bez sokiem jabłkowym lub wodą. Możesz go pić na gorąco lub na zimno. Jeśli chcesz, dodaj go do galaretki lub zupy.

Jak przygotować syrop na odporność?

Wspomniany syrop wzmacnia odporność, jednocześnie ma wyśmienity smak. Czarny bez możesz łączyć z cynamonem, miodem i surowym miodem.

Składniki:

  • 3 ½ szklanki wody,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • 1 szklanka surowego miodu,
  • ⅔ szklanki suszonego czarnego bzu (lub 1 ⅓ szklanki świeżych albo mrożonych jagód).

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla, dodaj jagody, imbir, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, aż płyn zmniejszy się prawie o połowę. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Ostrożnie zetrzyj czarny bez za pomocą łyżki lub innego płaskiego naczynia. Przelej przez sitko do szklanego słoika lub miski. Odrzuć jagody i poczekaj, aż płyn stanie się letni. Teraz dodaj miód i dobrze wymieszaj. Wlej syrop do słoika lub butelki. Gotowe!

Czarny bez możesz przechowywać w lodówce i przyjmuj codziennie ze względu na jego właściwości wzmacniające odporność. Niektórzy eksperci zalecają przyjmowanie tylko w ciągu tygodnia. Standardowa dawka to ½-1 łyżeczka dla dzieci i ½-1 łyżka stołowa dla dorosłych. Jeśli zaatakuje Cię grypa, przyjmuj normalną dawkę co 2-3 godziny, zamiast raz dziennie, aż objawy ustąpią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj