Zapewne dla większości Polaków picie wody kokosowej kojarzy się z egzotycznymi wakacjami. Rajska plaża, lazurowe morze, bielutki piasek, a w ręku kokos ze słomką z parasolką. Na szczęście świeże kokosy coraz częściej można kupić w polskich sklepach i nie musimy czekać na wymarzony urlop, by napić się tego orzeźwiającego i niezwykle wartościowego napoju. Ale woda kokosowa to nie tylko napój tropikalny. Ma także zastosowanie w medycynie tradycyjnej, wykorzystywana jest jako mikrobiologiczna pożywka dla roślin i mikroorganizmów, może być przetworzona na ocet lub wino[1].
Woda kokosowa, czyli co?
Palma kokosowa, na której rosną owoce kokosa jest bez wątpienia najważniejszą i najczęściej uprawianą palmą. Nazwa „kokos” w sanskrycie brzmi kalpa vriksha, co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”[2] i wiele z tego tłumaczenia jest prawdą. Każda część tego drzewa jest wykorzystywana w celach przemysłowych, kosmetycznych i spożywczych.
Woda kokosowa jest składową owocu kokosa, który pokrywa twarda, gruba skorupa. Wewnątrz orzecha, bezpośrednio przy skorupie znajduje się biały miąższ, a środek wypełnia woda kokosowa. Jest to klarowny, słodki, orzeźwiający, półprzezroczysty płyn, który tworzy się naturalnie w owocach. Zawiera 95% wody i bardzo mało tłuszczu, a ponadto jest bogaty w witaminy i minerały.
Wodę kokosową pozyskuje się przeważnie z młodych, zielonych kokosów, chociaż występuje również w owocach w pełni dojrzałych. W jednym, średniej wielkości kokosie jest jej około 400-600 ml.
Składniki odżywcze w wodzie kokosowej
Wartość kaloryczna w 100 gramach wody kokosowej to zaledwie 19 kcal. Zawiera ona znaczną ilość witaminy C, B2 oraz inne witaminy z grupy B. Woda z kokosa jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim magnezu, potasu, sodu i manganu. Co ważne, stosunek sodu do potasu wynosi 1:10, co pomaga w retencji wody i obniżeniu ciśnienia krwi[3]. Taka mieszanka składników mineralnych sprawia, że woda kokosowa jest doskonałym elektrolitem.
Właściwości zdrowotne wody kokosowej
Swoisty skład mineralny wody kokosowej sprawia, że napój ten przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu człowieka[4]:
- Ma właściwości przeciwutleniające -bogata w L-karnitynę woda kokosowa ogranicza powstawianie wolnych rodników i zmniejsza stres oksydacyjny. Potwierdziły to badania na zwierzętach.
- Reguluje ciśnienie krwi – wiąże się to z dużą ilością potasu zawartego w wodzie kokosowej. Niskie spożycie potasu może prowadzić do nadciśnienia i chorób układu krążenia. Woda kokosowa dzięki swoim właściwościom ma również działanie przeciwzakrzepowe.
- Wspiera pracę serca – niestety, w tym zakresie brak jest dokładnych badań na ludziach, natomiast badania wykonane na zwierzętach wykazały znaczne obniżenie „złego” cholesterolu, co korzystnie wpływa na pracę serca.
- Działanie przeciwzapalne – dzięki wyjątkowej kompozycji witamin, minerałów, cukrów i aminokwasów woda kokosowa ma działanie przeciwzapalne. Wiąże się to z hamowaniem produkcji prostaglandyn – hormonów odpowiedzialnych za wytwarzanie i utrzymywanie stanu zapalnego.
- Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego – ze względu na odpowiedni skład, woda kokosowa wykorzystywana jest w leczeniu biegunek oraz nieżytu żołądka i jelit.
- W walce z cukrzycą – wykorzystanie wody kokosowej zostało przebadane u zwierząt i wyniki analiz są obiecujące. Wykazano, że u szczurów podawanie wody z kokosa doprowadziło do poprawy poziomu cukru we krwi. Dodatkowo magnez obecny w tym napoju zwiększa wrażliwość na insulinę i poprawia wyniki u osób z cukrzycą.
- Doskonale nawadnia i uzupełnia elektrolity – elektrolity pomagają w utrzymaniu właściwej równowagi płynów w naszym organizmie. Do elektrolitów zaliczamy potas, magnez, wapń i sód – minerały, które są obecne w wodzie kokosowej w dużym stężeniu.
Naukowcy prowadzą liczne badania z wykorzystaniem wody kokosowej jako naturalnego nutraceutyku. Większość z nich odbywa się na zwierzętach, stąd konieczne są dalsze analizy, by uzyskane efekty można było z całą pewnością odnieść do zdrowia człowieka. Oprócz powyższych, w literaturze przedmiotu, można przeczytać o innych właściwościach wody kokosowej tj. leczenie kamieni nerkowych, zapobieganie infekcjom dróg moczowych, zmniejszenie obrzęków dłoni i stóp, redukcja zmarszczek i uelastycznienie skóry, wzmocnienie funkcji odpornościowych. Co ciekawe, w nagłych przypadkach, z braku innej alternatywy, woda kokosowa może być podawana dożylnie jako roztwór nawadniający.
Czytaj również: Olej kokosowy na piękną skórę
Źródła:
[1] Prades, A., Dornier, M., Diop, N., & Pain, J. (2012). Coconut water uses, composition and properties: A review. Fruits, 67(2), 87-107. doi:10.1051/fruits/2012002
[2] Jessa J, Hozyasz KK. Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatr Pol. (2015), http:// dx.doi.org/10.1016/j.pepo.2015.03.001
[3] Nuts, coconut water (liquid from coconuts) Nutrition Facts & Calories (self.com)
[4] Zulaikhah, Siti. (2019). HEALTH BENEFITS OF TENDER COCONUT WATER (TCW). International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 10. 474-480. 10.13040/IJPSR.0975-8232.10(2).474-8.