Merlot to drugi, po Cabernet Sauvignon, najbardziej popularny czerwony szczep winny. Podobnie jak Cabernet wywodzi się z francuskiego regionu winnego Bordeaux. Swoją nazwę zawdzięcza słowu Turdus merula, czyli nazwy gatunkowej kosa – ptaka powszechnie występującego w zachodniej Europie. Ptak ten charakteryzuję się ciemno czarnym upierzeniem, co najwyraźniej kojarzyło się Francuzom z ciemno granatowymi gronami tej winorośli. Obecnie ten szczep winogron powszechnie uprawia się w Australii, Nowej Zelandii i Południowej Afryce. W rejonie Bordeaux jest to najpowszechniej uprawiany (wyjątek stanowi region Médoc, gdzie króluje Cabernet Sauvignon).
Charakterystyka Merlota
Merlot łatwo dostosowuje się do panujących warunków klimatycznych, jak i glebowych. Dzięki temu może być uprawiany w szerokim pasmie geograficznym. Preferuje jednak klimat chłodniejszy i w takim też przynosi najlepsze zbiory. W cieplejszym klimacie dojrzewa zbyt szybko, co skutkuje bardziej uboższym bukietem smaku i aromatu. Niemniej w każdych warunkach szczep ten dojrzewa wcześniej niż Cabernet Sauvignon i daje dużo więcej owoców o cienkiej skórce. Powszechnie uważany jest za odmianę o dużej plenności.
Najsłynniejszymi producentami są znane francuskie winnice, jak choćby Châteaux Pétrus, Trotanoy bądź Pavie. Z odmiany tej produkuje się również większość słynnych win kalifornijskich, cieszących się ogromną popularnością z racji wspaniałego, przystępnego smaku. Ze względu na fakt, że merlot doskonale łagodzi surowość cabernet sauvignion swoim miękkim aromatem z wyczuwalnym smakiem śliwki i czarnej czereśni, te dwie odmiany często występują razem w większości czerwonych win produkowanych w rejonie Bordeaux.
Proces produkcji wina
Obecnie produkuje się także wina tylko i wyłącznie na bazie szczepu Merlot. Wina takie nie wymagają długiego czasu leżakowania i szybko nadają się do spożycia. Gotowemu winu wystarczy 3-4 letnie leżakowanie. Wyczuwany smak i aromat sporządzonego trunku z tych winogron przypomina mieszankę truskawki, arbuza, wiśni i śliwki. Smak jest łagodny o niskiej kwasowości i małej zawartości garbników, lekko słodkawy. W aromacie wyczuwamy wyraźnie wiśnię i czerwoną porzeczkę, jagodę czy śliwkę. W miarę wydłużenia czasu leżakowania możemy również doszukać się aromatu czekolady czy palonej kawy, jak również aromatów korzennych. Nieobce są mu również intensywne aromaty wanilii i eukaliptusa.
Merlot – wartości odżywcze
Na 100 gramów produktu przypada 0 g tłuszczu, 4 mg sodu, 127 mg potasu, 3 g węglowodanów, 0,5 g cukru i 0,1 g białka. Ponadto wino zawiera kilka wartościowych mikroelementów: Żelazo (0,5 mg), Wapń (8 mg), Magnez (12 mg).
Do jakich potraw pasuje Merlot?
Biorąc pod uwagę uniwersalny smak i otwarty charakter tego wina, można go bez obaw wybierać do większości dań. Niezależnie od tego czy jest to wyszukana dziczyzna, czy mniej wymagająca pizza. Jeżeli szukamy czerwonego wina, które, posiadając szlachetny smak jednocześnie dopasuje się do różnych gustów, bez większych obaw postawić możemy właśnie na dumę Bordeaux.
Gdzie kupić Merlot?
Wino można kupić praktycznie w każdym sklepie z alkoholami. Przedział cenowy zaczyna się już od 30 zł. Najdroższe egzemplarze mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Niemniej warto na początek przyjrzeć się się pozycjom z Lidla czy Biedronki, gdyż te sklepu posiadają naprawdę bardzo dobre wina.
Innym miejsce, gdzie można znaleźć dużo win, są sklepy internetowe. Posiadają w swojej ofercie pozycje z różnych przedziałów cenowych. Co ważne w sklepach internetowych można zapoznać się z opiniami sommelierów i wybrać odpowiedni trunek do okazji.