Wina półwytrawne to wina w których zawartość cukru wacha się w granicach 5-30 g na litr trunku. Inaczej mówiąc zawartość cukrów nie powinna przekraczać w nich 3%. Oczywiście chodzi tu o cukier resztkowy, czyli taki który nie przefermentował, czyli pozostał w winie po zakończeniu procesu fermentacji.
Wina półwytrawne – klasyfikacja
Każdy kraj ma własne wartości cukru resztkowego decydującego o klasyfikacji wina. We Francji wina półwytrawne określane inaczej jako demi-sec mają zawartość cukru od 4 do 12 g/l. W Austrii o winach półwytrawnych określanych inaczej halbtrocken mówimy gdy zawartość cukru resztkowego mieści się w graniach 10-12g/l. Łatwo zauważyć zatem , że wino uważane we Francji za wytrawne w Austrii może być już zakwalifikowane jako półwytrawne. Nie jest to rzadkie zjawisko w świecie winiarstwa, wynika to z tego, że nie ma uniwersalnej miary słodyczy tego trunku. Niektórzy nad tym głęboko ubolewają, inni tłumaczą to tym , że każdy czyje wino inaczej, a co kraj to obyczaj. My pozostawiamy to pod wasze własne rozważania.
Czytaj dalej o winie i dowiedz się więcej o winach wytrwanych >>