fot. elements.envato.com

Jak sama nazwa wskazuje wina półsłodkie charakteryzuje delikatna słodycz. We Francji określa się je terminem  „moelleux”, a Austrii zaś „lieblich”. Zdecydowanie przypadną do gustu osobom preferującym wina słodkie niż wytrawne. Podobnie jak wina słodkie wina półsłodkie należą do grupy win deserowych. Wina te zawierają sporo cukry resztkowego, przeważnie do 45g na litr trunku. Przypominamy, że cukier resztkowy to taki, który nie został w całości zamieniony na alkohol w procesie fermentacji. W gorszych jakościowo winach półsłodkich cukier może być dodawany również po zakończeniu procesu fermentacji w celu zwiększenia słodyczy trunku.

Jak podawać wina półsłodkie?

Wina te raczej należy serwować z delikatnymi deserami np. opartymi na owocach bądź do samych owoców, pasują też do niektórych serów. O ile zatem wina słodkie zdecydowane polecane są do deserów wina półsłodkie mają szerszy wachlarz dań, z którymi mogą być serwowane. Szczególnie polecane są np. do przystawek. Można pokusić się nawet o serwowanie win półsłodkich do głównych dań. Szczególnie pasują tutaj ryby i drób przygotowane w lekki sposób, do których pasują wina półsłodkie białe, czerwone zaś będą idealne do dań głównych opartych na serach. Przy czym ciężkie desery oparte np. na  czekoladzie czy śmietanie mogą okazać się zbyt ciężkie do win półsłodkich, mogą zdominować ich smak  i nie w pełni zadowolić nasze podniebienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj