Olej lniany korzystnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, wspomagając w szczególny sposób układ krążenia, a tym samym niwelując ryzyko chorób o podłożu naczyniowo-kardiologicznym. Ponadto skutecznie nawilża skórę, zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz, jest też polecany osobom, które zamierzają trwale i bezpiecznie stracić nadprogramowe kilogramy.
Jakie zalety posiada olej lniany i dlaczego warto wprowadzić go do codziennej diety?
Olej lniany jest produkowany z nasion lnu zwyczajnego, poprzez tłoczenie na zimno. Warto dodać, że len zwyczajny to oleista roślina, pochodząca z Bliskiego Wschodu, znana i stosowana w celach leczniczo-zdrowotnych już przez starożytnych Egipcjan.
Olej lniany był także używany w starożytnym Rzymie i Grecji – najczęściej z jego możliwości korzystały kobiety, stosując ten preparat do pielęgnacji skóry i włosów, mężczyźni doceniali właściwości wzmacniające oleju lnianego.
Obecnie produkt ten przeżywa swój renesans. Współcześni użytkownicy doceniają olej lniany przede wszystkim ze względu na to, że jest on przysłowiową kopalnią wartościowych, nienasyconych kwasów, w szczególności Omega-3 i Omega-9. Główną zaletą oleju lnianego jest optymalna zawartość wspomnianych kwasów – kwasy Omega-3 stanowią 60%, a Omega-6 – 30% zawartości wszystkich kwasów w oleju lnianym. W praktyce oznacza to, że kwasy nasycone stanowią wyłącznie 10%.
Kopalnia dobrych tłuszczów
Wśród zalet, jakie posiadają nienasycona kwasy tłuszczowe, należy niwelowanie zawartości tzw. „złego cholesterolu”, przy jednoczesnym wzroście „dobrego cholesterolu”, rozszerzanie naczyń wieńcowych oraz zwiększanie siły skurczu mięśnia sercowego, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i chorób serca. Właśnie z tego względu lej lniany jest polecany jako produkt korzystny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Jak wiadomo, kwas alfa-linoilenowy (ALA), nota bene zaliczany do nienasyconych kwasów tłuszczowych, to podstawowe źródło kwasu DHA, stanowiącego ważny składnik mózgu. Zbyt niski poziom DHA przyczynia się do zmian nastroju, zaników lub utraty pamięci, problemami ze wzrokiem oraz zaburzeniami o podłożu neurologicznym. Regularne spożywanie oleju lnianego niweluje postępujące schorzenia mózgu, a także przynosi widoczną i odczuwalną poprawę w przypadku drętwienia i mrowienia kończyn. Olej lniany spowalnia rozwój choroby Alzheimera oraz Parkinsona.
Zbawienny wpływ na perystaltykę jelit mają z kolei zawarte w oleju lnianym lignany (fitohormony), które skutecznie chronią przewód pokarmowy, a także wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka i jelita grubego. Może być również stosowany w przypadku walki z łuszczycą oraz toczeniem.
Czy olej lniany odchudza?
Wiele korzyści przynosi on również osobom, które walczą z nadmiarem zbędnych kilogramów. Zawarte w produkcie lignany posiadają działanie podobne do żeńskich hormonów – estrogenów, odpowiedzialnych m.in. za regulację gospodarki węglowodanowej, redukcję masy mięśniowej oraz zwiększenie formowania tkanki kostnej.
Regularne spożywanie oleju lnianego przyspiesza ponadto metabolizm, ułatwiając tym samym przekształcanie składników pokarmowych w energię, nie zaś w tłuszcz. Olej lniany skutecznie oczyszcza wątrobę z nadmiaru toksyn, pobudza wydzielanie żółci, które z kolei uczestniczy w rozkładzie tłuszczy. Olej lniany zawiera także znaczna ilość błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne.
Nawilżanie i odświeżanie skóry
Olej posiada zbawienny wręcz wpływ na naszą skórę – poprawia jej jakość i wygląd poprzez optymalne nawilżenie i odżywienie. Znajdujące się w oleju lnianym kwasy Omega-3 mobilizują naturalne składniki chroniące skórę prze szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiegając tym samym poparzeniom słonecznym. Należy jednak podkreślić, że spożywanie oleju lnianego nie zwalnia od używania filtrów przeciwsłonecznych.
Zawarta w oleju lnianym witamina E jest doskonałym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed powstaniem tzw. stresu oksydacyjnego. Witamina E nie bez powodu nazywana jest eliksirem młodości – korzystnie wpływa na poprawę bariery lipidowej naskórka, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i odporna na uszkodzenia, zachowując zdrowy wygląd i witalność. Olej lniany zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Olej lniany w kosmetologii
Bardzo często stosowany jest w kosmetologii – jest to cenny składnik wielu kosmetyków, głównie kremów do twarzy, balsamów do ciała i olejków pielęgnacyjnych. Jego główną zaletą jest to, że skutecznie zapobiega wysuszaniu skóry.
Co ciekawsze, olej ten jest polecany również osobom posiadającym tłusta cerę – preparat ten reguluje poziom wydzielanego sebum, zapobiega zapychaniu się porów, powstawaniu zaskórniaków i wągrów.
Kolejna jego zaletą jest to, że łagodzi objawy wielu chorób skórnych, m.in. egzemy, łuszczycy, trądziku różowatego oraz oparzeń słonecznych. Warto stosować go do pielęgnacji włosów, zwłaszcza suchych, wcierając we włosy i skórę głowy – włosy zyskują blask i miękkość, natomiast skóra staje się optymalnie nawilżona.
Spożywanie i przechowywanie oleju lnianego
Należy go spożywać wyłącznie na zimno, nie powinien on być podgrzewany ani używany do smażenia czy duszenia, gdyż w procesie podgrzewania traci wartościowe składniki odżywcze, a niekiedy staje się wręcz szkodliwy dla zdrowia. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że posiada on niską temperaturę spalania. Optymalne jest spożywanie ok. 2-3 łyżek oleju lnianego dziennie w różnych postaciach – jako dodatek do sałatek, zup. Kasz, ziemniaków lub produkt do maczania pieczywa.
Olej lniany charakteryzuje się żółtą barwą, intensywnym zapachem oraz migdałowym, nieco cierpkim smakiem. Powinien być przechowywany w ciemnej butelce, w ciemnym, chłodnym miejscu, należy zdecydowanie unikać narażania oleju lnianego na działanie promieni słonecznych.
Po otwarciu należy go spożyć w ciągu 1-2 miesięcy.
Zobacz także: Leczenie SM – kwas gamma linolowy