Lipa występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Suszone liście, kwiaty i kora mają właściwości lecznicze. Możesz z niej przygotować pyszną i zdrową herbatę. Wystarczy, że zagotujesz kwiaty i poczekasz 10-15 minut. Herbatka wspomaga układ krążenia, stan zapalny i poprawia samopoczucie. Sprawdź, jakie jeszcze ma właściwości zdrowotne!
Lipa – właściwości lecznicze
Lipa działa wykrztuśnie, dlatego pomaga pozbyć się uciążliwej flegmy. Oprócz tego lekko podnosi temperaturę ciała i sprzyja poceniu, dlatego można ją stosować przez cały rok. Poza tym przykuwa słodkim, relaksującym zapachem. Lipę możesz spożywać w formie herbaty, naparu ziołowego, ekstraktu lub w kapsułkach.
Lipa: dlaczego warto po nią sięgnąć?
Lipa jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna i kemferol, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. W ten sposób oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów ubocznych oddychania komórkowego, chroniąc przed chorobami przewlekłymi. Pijąc regularnie herbatę lipową, możesz uniknąć oznak przedwczesnego starzenia.
Jak przygotować lipowe pastylki do ssania?
Zastanawiasz się, jak przygotować ziołowe tabletki w domowym zaciszu? Przygotuj:
- ręcznie zmielone liście i kwiaty lipy,
- proszek ze skórki pomarańczy, korzenia buraka, kwiatów lawendy lub kwiatów hibiskusa,
- surowy miód,
- ekstrakt z czarnego bzu lub syrop imbirowy.
Zmiel lipę za pomocą moździerza i tłuczka, a następnie wymieszaj ją z innymi suchymi składnikami. Teraz dodawaj powoli mokre składniki tak, aby powstało ciasto o odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt mokre lub lepkie, dodaj więcej proszku lipowego, jeśli natomiast jest zbyt suche, dodaj odrobinę miodu, syropu lub ekstraktu. Uformuj z niego małe kulki lub krążki. Na koniec posyp tabletki ziołowym proszkiem. Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz takie pastylki, zacznij od łyżeczki na każdy składnik. Lipa sprawdzi się doskonale w tabletkach do ssania.
Dlaczego warto pić herbatkę lipową?
Herbatę lipową możesz pić na zimno lub na gorąco. Napój ma przyjemny, intensywny słodko-kwiatowy smak. Jeśli cierpisz na wahania nastroju lub przewlekły stres, włącz go do swojej diety. Lipa wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja i oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi, a także łagodzi lęk i stan zapalny. Sprawdź, jak przygotować pyszną i relaksującą herbatkę lipową!
Lipa zawiera kwas p-kumarowy, czyli popularny środek napotny, który pozwala szybciej oczyścić organizm z toksyn, a także nadmiaru soli, wody, tłuszczu i szkodliwych substancji. Herbata lipowa pomaga obniżyć gorączkę, tym samym chroniąc przed uszkodzeniem narządów. Dodatkowo napój łagodzi stan zapalny i obrzęk błony śluzowej dróg oddechowych oraz jamy oddechowej. Lipoa może również zmniejszyć kaszel, ból gardła i podrażnienia, jednocześnie wzmacnia odporność.
Herbata z lipy – jak przygotować?
Herbatę możesz przygotować z kwiatów, liści lipy lub samej kory. Przygotuj 15 g suszonych liści lub 5 g świeżych listków na 1 l wrzącej wody, Poczekaj 3 minuty, a następnie wypij filiżankę herbatki przed snem. Popijaj powoli, zapominając o codziennych zmartwieniach. Lipa wspaniale smakuje w herbacie. Do jej zaparzenia możesz również użyć 1-2 łyżeczek suszonych lub świeżych kwiatów. Wystarczy, że zalejesz je wrzącą wodą (250 ml). Odstaw napar na 10-15 minut, a następnie wypij. Herbatę lipową możesz pić 3-4 razy dziennie. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, skonsultuj się wcześniej z lekarzem.