Piwo jest trzecim w kolejności najczęściej spożywanym napojem na świecie zaraz po wodzie i herbacie. Piwo jest napojem, który w swoim składzie zawiera alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej słodu z dodatkiem wody i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Domowe warzenie piwa posiada wielowiekową tradycję.
W dzisiejszych czasach trunek ten możemy nabyć w zasadzie wszędzie. Mamy dostęp do ogromnej ilości marek i smaków tego trunku, jednak wytrawni piwosze twierdzą, że nic nie jest w stanie przebić smaku piwa uwarzonego samodzielnie w zaciszu własnego domu. Może warto spróbować?
W ostatnich czasach na rynek trafiły niechmielone, pozbawione konserwantów ekstrakty słodowe, stanowią one znakomitą bazę do domowego wytwarzania piwa. Z owych słodów piwo robi się najszybciej, najłatwiej i najtaniej (nawet w stosunku cen w supermarketach). Spróbujmy, a jeśli się nam spodoba domowy wyrób piwa, to może później spróbujemy zainwestować w zakup sprzętu i wiedzę pozwalające na samodzielne zacieranie słodów i chmielenie.
Do domowej produkcji piwa będą nam potrzebne:
- pojemnik do fermentacji z rurką i kranikiem
- fermentator
- kapsle i kapslownica
- miarka do odmierzania cukru lub glukozy
- aerometr do pomiarów jakości nastawu i etapu fermentacji
- butelki ok.40-50 sztuk, wyłącznie szklane
- garnek 5-7 litrów pojemności
Cały zgromadzony sprzęt myjemy i poddajemy sterylizacji. Do garnka wlewamy 2 litry wody mineralnej i podgrzewamy do temperatury 70-80 stopni C. W tym czasie do innego naczynia wypełnionego gorącą wodą wkładamy nasz ekstrakt w celu podgrzania i rozrzedzenia syropu. Kiedy woda w garnku podgrzała się już do odpowiedniej temperatury wsypujemy 1 kilogram cukru i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Teraz należy dodać surowiec podstawowy, czyli ekstrakt piwa. Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać. Następnie potrzebny nam będzie fermentator. Do fermentatora wlewamy 5 litrów wody. Następnie dodajemy rozpuszczony ekstrakt piwny wraz z surowcem fermentacyjnym. Bardzo dokładnie mieszamy zawartość fermentatora. Dolewamy wody w ilości przewidzianej w instrukcji i ponownie dokładnie mieszamy. Żeby zaszczepić nastaw drożdżami, zawartość fermentatora musi mieć temp. 25 stopni C. Z fermentatora nabieramy pół szklanki płynu i rozpuszczamy w nim drożdże. Po rozpuszczeniu drożdży ponownie wlewamy płyn do fermentatora i mieszamy. Zakładamy pokrywę i zatrzaskujemy ją i montujemy napełnioną wodą rurkę fermentacyjną.
Piwo w fermentatorze przebywa ok. 7 dni.
Po zakończeniu pierwszego etapu fermentacji, przygotowujemy butelki i kapsle (kapsle też sterylizujemy). Do każdej butelki, po rozlaniu, dodajemy ok. 1/2 łyżeczki cukru (w przypadku butelki 0,5 litra). Butelki napełniamy tak, by pozostało ok.4 cm wolnej przestrzeni i kapslujemy. Przez 2 dni butelki powinny pozostawać w temp. pokojowej. W tym czasie każdą z butelek kilkakrotnie wstrząsamy. Następnie piwo przenosimy w chłodne miejsce na ok. 3 tygodnie.
Piwo domowej produkcji może być przechowywane do 3 lat.
Czytaj także: Powikłana przy źle prowadzonym odtruciu alkoholowym