Gojnik to niska, wieloletnia roślina, pochodząca z Bałkanów. Występuje w południowo-zachodniej części Albanii, Macedonii, Bułgarii, Serbii, Grecji i Turcji. Osiąga wysokość 15-40 cm. Można ją spotkać na otwartych, suchych, trawiastych i kamienistych łąkach oraz w miejscach skalistych na wapiennych, płytkich lub zerodowanych glebach. Rośnie w pasach roślinności subalpejskiej i alpejskiej razem z innymi roślinami wysokogórskimi.
Co to jest gojnik?
Gojnik, zwany również szałwią libańską, rośnie w basenie Morza Śródziemnego, zachodniej i środkowej Azji oraz na wyspach Makaronezji. Zajmuje ważne miejsce w medycynie tradycyjnej, gdyż ułatwia trawienie, pobudza układ krążenie, buduje odporność i łagodzi przeziębienia. Do użytku zewnętrznego roślina służy do leczenia ran. Najprawdopodobniej może też zmniejszyć ryzyko osteoporozy, a także łagodzić objawy depresji i ADHD.
Gojnik zawiera polifenole i flawonoidy, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Jego moc przeciwutleniająca jest równoważna zielonej herbacie, ponieważ nie zawiera kofeiny. Może pomóc w przypadku choroby Alzheimera. Chroni również przed przedwczesnym starzeniem.
Jakie właściwości ma jeszcze gojnik?
Jedno z badań wykazało, że gojnik zmniejsza ryzyko raka. Zawiera bowiem substancje chemiczne, które chronią przed rakotwórczymi uszkodzeniami komórek. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i wspiera pracę serca.
Okazał się również bardzo skuteczny w walce z popularnymi i bardzo groźnymi szczepami bakterii i grzybów, takimi jak E.coli, Staphylococcus i Candida. Pijąc regularnie herbatę z gojnika, wspierasz organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi.
Co ciekawe, wspomnianą roślinę można stosować w leczeniu choroby Alzheimera, zarówno jako lek, jak i środek zapobiegawczy. To jednak nie wszystko. Zioło łagodzi również objawy przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli i innych chorób układu oddechowego. Leczy także problemy żołądkowe, zmniejszając proces zapalny i oczyszczając organizm z toksyn.
Działanie antybakteryjne
Filiżanka herbaty górskiej (z gojnika) w połączeniu ze świeżym, organicznym miodem może być jednym z najsilniejszych związków przeciwbakteryjnych w Twojej diecie. Miód potęguje jej działanie. Dodatkowo jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym. Takie połączenie potrafi skutecznie zwalczyć szkodliwe mikroorganizmy.
Jak parzyć herbatę górską?
Ugotuj kwiaty, liście i łodygi, a następnie zostaw na około 5-10 minut. Jeśli chcesz wypić herbatę górską w zaciszu własnego domu, wykonaj poniższe czynności:
- Zbierz 1-2 łodygi gojnika i połam na trzy części.
- Napełnij garnek wodą, włącz średni palnik.
- Umieść liście w wodzie i gotuj.
- Po zagotowaniu zdejmij garnek z kuchenki i poczekaj około 7 minut.
- Wlej herbatę do filiżanki, ostrożnie używając sitka, by wyłapać wszystkie liście.
- Posłódź cukrem (lub miodem) opcjonalnie i gotowe.
Herbata górska łagodzi przekrwienie zatok, ból i kaszel. Warto więc ją pić, gdy zmagasz się z przeziębieniem lub grypą. Wspomaga też zdrowie kości, zmniejszając osteoporozę. Leczy niestrawność, poprawia trawienie i ułatwia odchudzanie. Jak widzisz, ma wiele cennych właściwości, dlatego warto jej spróbować.