Szklanka wody to klasyczny sposób na ochłodzenie i nawodnienie organizmu. Jeśli szukasz czegoś ekscytującego, przygotuj mrożony eliksir. Proponowany napój nie tylko Cię orzeźwi, lecz także zapewni korzyści zdrowotne. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów!
Koktajl kombucha z arbuzem
Kombucha to sfermentowana herbata, która działa jak adaptogenny eliksir. Przywraca równowagę organizmu i łagodzi stan zapalny. Zawiera probiotyki, dzięki czemu wspiera pracę jelit. Z kolei arbuzy są dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego znajduje się w nich likopen, który należy do karotenoidów.
Jak przygotować eliksir arbuzowy?
Wlej jedną szklankę tradycyjnej lub imbirowej kombuchy do kielicha blendera. Teraz wsyp dwie szklanki posiekanego arbuza i dokładnie zmiksuj składniki.
Zastanawiasz się, jak przygotować orzeźwiający i zdrowy eliksir? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! Udekoruj napój listkami mięty i podawaj na zimno. Smacznego!
Przepis na eliksir gruszkowo-bananowy
Jeśli szukasz sposobu, by złagodzić objawy egzemy, włącz do swojego jadłospisu gruszkowo-bananowe smoothie. Zwróć też uwagę na pozostałe składniki eliksiru. Jogurt kokosowy/kefir zawiera probiotyki, które poprawiają mikroflorę jelitową. Nasiona lnu są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, a sałata rzymska dostarcza witaminę A i K. Banan alkalizuje organizm, jednocześnie jest bogaty w błonnik i potas. Na koniec warto wspomnieć o gruszce, która łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry (AZS). Pamiętaj, by ją obrać.
Sprawdź, jak przygotować pyszny i zdrowy eliksir. Umieść wszystkie składniki w blenderze i dokładnie zmiksuj, aż konsystencja stanie się gładka.
Domowe mleko z orzechów laskowych
Jeśli do tej pory nie robiłeś mleka orzechowa, nadszedł czas, by to zmienić. Wszystko, czego potrzebujesz to filtrowana woda i orzechy laskowe. Wspomniane orzechy są dobrym źródłem witaminy E, błonnika, nienasyconych tłuszczy i przeciwutleniaczy. Oprócz tego zawierają związki, które zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca, wspierają pracę mózgu, a nawet pomagają w odchudzaniu.
Eliksir możesz dosłodzić daktylami medjool, miodem lub syropem klonowym. Jeśli chcesz przygotować mleko czekoladowo-orzechowe, dodaj trochę kakao w proszku. Zastanawiasz się, czego jeszcze potrzebujesz? Przygotuj blender wysokoobrotowy, sito o drobnych oczkach, kilka warstw gazy i słoiki (ewentualnie butelki).
Jak przygotować eliksir orzechowy?
Najpierw namocz orzechy w przefiltrowanej wodzie przez całą noc. Wystarczy, że wrzucisz 1 szklankę orzechów do miski z wodą. Teraz przykryj naczynie i odstaw na noc. Następnego ranka wylej wodę i opłucz orzechy laskowe. Wrzuć je do blendera. Dodaj 4 szklanki przefiltowanej wody. Teraz możesz osłodzić eliksir daktylami, miodem lub syropem klonowym albo dodać trochę kakao. Miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut. Odcedź mleko przez sitko z gazą. Przelej napój do słoików lub butelek.
Winogronowo-jeżynowy koktajl proteinowy
Słodkie winogrona wspaniale współgrają z jagodami. Wymieszaj je razem, a otrzymasz świetną przekąskę proteinową. Dodatkowo uwalniasz zapasy witaminy C, potasu i manganu z winogron.
Przygotuj: 1 łyżeczkę suszonych nasion chia, ½ szklanki jagód, ½ szklanki wody, 1 łyżeczkę oleju lnianego, 2 miarki białka waniliowego w proszku 1 ½ szklanki fioletowych lub czerwonych winogron bez pestek. Połącz wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki eliksir.