Wiele osób rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy, a dopiero później je śniadanie. Niekiedy pojawiają się opinie, że kofeina wypłukuje magnez z organizmu, a picie kawy na pusty żołądek odwadnia i jest szkodliwe dla zdrowia. Poznaj najczęstsze fakty i mity dotyczące picia kawy na czczo.
Właściwości kawy
Kawa spożywana w odpowiednich ilościach posiada wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim chroni przed chorobami układu krążenia i oddechowego, a także przed nowotworem wątroby czy cukrzycą. Ponadto przyspiesza metabolizm oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów. Kawa zawiera również antyoksydanty, które nie tylko redukują wolne rodniki, lecz także opóźniają procesy starzenia się organizmu. Co ważne, kofeina może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera.
Mimo pozytywnych właściwości kawa – spożywana w nadmiarze – może powodować działania niepożądane. Bardzo często jest ona przyczyną problemów z zaśnięciem, bólu głowy, zmęczenia i rozdrażnienia. Ponadto, negatywnie wpływa na osoby, u których zdiagnozowano refluks. Kawa może także ograniczać wchłanianie się takich składników jak witaminy B2, B6, D oraz wapń i żelazo.
Picie kawy na czczo – fakty i mity
1. Czy kawa wypłukuje magnez i inne składniki z organizmu?
To bardzo często powtarzany mit. Mimo że kawa w niewielkim stopniu zmniejsza przyswajalność magnezu, jest także jego źródłem. Co więcej – niezależnie od tego, czy kawa jest pita na czczo, czy nie – może ona zmniejszać wchłanianie witamin B2, B6 i D oraz wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Można temu jednak zapobiec poprzez dolanie do napoju odrobiny mleka. Warto dodać, że kofeina zmniejsza wchłanialność węglowodanów i tłuszczów, a szczyt takiego działania przypada na ok. 1,5 godziny po wypiciu kawy.
2. Czy picie kawy na czczo odwadnia?
Zdecydowanie nie. Ryzyko odwonienia zwiększa się dopiero po wypiciu bardzo dużej ilości kawy. Przeciętna ilość spożywanej kofeiny nie jest w stanie doprowadzić do odwodnienia, bez względu czy wypijamy kawę na czczo, czy po posiłku. Co więcej, wbrew niektórym opiniom, kawa zalicza się do dziennego bilansu spożywanej wody. Można więc uznać, że kawa nie odwadnia, a przyczynia się do ochrony przed nadmierną utratą płynów z organizmu.
3. Czy kawa rano powoduje nadkwasotę?
To prawda, że wypicie kawy na czczo powoduje zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego. Zwiększa się także ryzyko wystąpienia epizodów refluksowych lub żołądkowo-przełykowej choroby refluksowej. Dzieje się to przez osłabienie napięcia dolnego zwieracza przełyku i zwiększoną produkcję kwasu solnego. Mimo tego nie stwierdzono, że kawa wypita na pusty żołądek powoduje problemy trawienne np. niestrawność, wrzody, nudności czy zgagę. Osobom, które odczuwają nieprzyjemne dolegliwości po wypiciu kawy na czczo, polecane są produkty zmniejszające kwasowość żołądka. Należą do nich m.in. cytrusy, dojrzałe badany, płatki owsiane oraz pełnoziarniste pieczywo. Przyczyną złego samopoczucia po spożyciu kofeiny na czczo może być także nietolerancja laktozy lub alergie pokarmowe.
4. Czy kawa na czczo pogarsza nastrój i osłabia?
W przypadku osób, które rzadko piją kawę, zauważalne jest mniejsze zmęczenie, lepsze zdolności poznawcze oraz lepszy humor. Im częściej spożywamy kofeinę, tym jej działanie jest słabsze. U osób pijących kawę codziennie widoczne jest zmęczenie i osłabienie, nawet o poranku. Co więcej, kawa może powodować większy stres oraz drażliwość. Jeśli natomiast chcesz zrezygnować z picia kawy, przygotuj się na pojawienie się syndromu odstawiennego, który charakteryzuje się dużym zmęczeniem, bólami głowy, sennością oraz trudnościami z koncentracją.