Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników niezbędnych dla zdrowia. Poza tym są niskokaloryczne i można je przygotować na wiele sposobów. Dlaczego warto wprowadzić te warzywa do swojej diety i jak je przygotować, żeby zachowały najwięcej wartości?
Jakie właściwości mają brokuły?
Brokuły działają dobroczynnie na nasz organizm z wielu powodów. Są doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu pobudzają pracę układu pokarmowego i dają długotrwałe uczucie sytości. Ponadto 100 gram brokułów dostarcza jedynie około 34 kalorii. Przez to, powinny znaleźć się w diecie osób starających się zrzucić wagę. Brokuły, dzięki zawartości sulforafanu, przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn. Regularne spożywanie brokułów wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu, co skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
Brokuły zawierają też sporo witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C, PP oraz K. Spośród witamin szczególnie ważna jest witamina B9, czyli kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i jest absolutnie niezbędny w diecie kobiet ciężarnych i starających się o dziecko. Oprócz witamin, brokuły dostarczają wielu minerałów, takich jak na przykład mangan, fosfor, wapń, potas, żelazo i magnez. Brokuły zawierają także korzystne dla zdrowia naszych oczu luteinę oraz zeaksantynę. Udowodniono również, że warzywa te mają działanie przeciwnowotworowe. Spożywanie brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka układu pokarmowego, piersi, szyjki macicy, prostaty oraz układu oddechowego. Brokuły są również idealnym produktem dla alergików, ponieważ zawierają kemferol, który niweluje wpływ alergenów na nasz organizm.
Kto nie powinien spożywać brokułów?
Ze względu na to, że brokuły należą do rodziny kapustnych, mogą powodować wzdęcia. W związku z tym, nie zaleca się ich spożywania osobom, które cierpią na niestrawności czy inne problemy związane z układem pokarmowym. Z brokułów powinny zrezygnować szczególnie osoby, które chorują na zespół jelita drażliwego i choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego – Crohna. Dużych ilości brokułów nie powinny spożywać także osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, ponieważ ze względu na zawartość goitrogenów, brokuły utrudniają wchłanianie jodu.
Jak przygotowywać brokuły?
Żeby brokuły przyniosły oczekiwane korzyści, należy spożywać około 400 gram tych warzyw tygodniowo, najlepiej w 2 – 3 porcjach po 100 do 250 gram jednorazowo. Ważny jest również sposób przygotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że warzywa tracą część swoich wartości odżywczych. Wybierając brokuły w sklepie, zwróć uwagę na to, żeby miały jednolity, zielony kolor. Nie powinny być zżółknięte, ani wysuszone lub zwiędnięte. Warzywa możesz przechowywać w lodówce, najlepiej w woreczku, tak aby nie miały kontaktu z powietrzem, przez około 10 dni, ale lepiej zjeść je wcześniej, bo zawarta w brokułach witamina C dosyć szybko się wytrąca.
Przed przygotowaniem brokuły należy dokładnie umyć. Można je gotować, blanszować lub smażyć. Nie ma przeciwwskazań, żeby jeść brokuły na surowo, jednak w takiej formie do jedzenia nadają się w zasadzie tylko różyczki. Po ugotowaniu lub usmażeniu, możemy jeść również łodygi, które na surowo mogą być twarde, włókniste i niesmaczne. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie, nie należy tego robić zbyt długo, ponieważ stracą większość wartości odżywczych, a także ładny kolor. Żeby nie rozgotować brokułów, wystarczy je gotować przez około 2 – 5 minut w wodzie albo 3 – 4 minuty na parze. Po ugotowaniu powinny być delikatnie chrupiące, jędrne i nie powinny zmienić koloru. Również w przypadku smażenia, nie można podgrzewać brokułów zbyt długo. Najlepiej smażyć je przez maksymalnie 3 minuty.
Zobacz także: Właściwości lecznicze i zdrowotne goździków