Zupa pomidorowa przepis
Zupa pomidorowa przepis

Zupa pomidorowa to wspomnienie dzieciństwa niemal każdego z nas. Smak ten króluje w polskich domach, zaraz obok rosołu. Dla niektórych nie ma pomidorowej bez makaronu, inni wolą zupę z ryżem. Mniej klasyczny przepis – na zupę pomidorową krem – stał się niedawno bardzo popularny. Prezentujemy trzy przepisy, od klasyki, po nowoczesne podejście do pomidorówki.

Zupa pomidorowa z koncentratem pomidorowym – Polska klasyka

Podstawą każdej zupy pomidorowej jest nic innego jak dobre pomidory. Warto cieszyć się ze świeżych owoców pomidorów w sezonie, ale niejednokrotnie zmuszeni jesteśmy sięgnąć po koncentrat. Koncentrat pomidorowy można znaleźć w niemal każdym przepisie na zupę pomidorową. Naszym zdaniem jednak lepiej wybrać pomidory z puszki, których smak bliższy jest świeżym składnikom. Wszystko jednak zależy od efektu, który chcemy uzyskać, dlatego prezentujemy każdą wariację.

Składniki:

1 porcja rosołowa lub żeberka

1 liść laurowy

2-3 ziarna ziele angielskie

3 marchewki

1 cebula

1 pietruszka

1 seler

4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego

3 łyżki śmietany

sól, pieprz, koperek, natka pietruszki – do smaku

Przepis krok po kroku

  1. Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zbieramy szum. Im mniej wody damy, tym wywar będzie mocniejszy.
  2. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Cebulę i marchewki kroimy, po czym dodajemy do zupy.
  4. Obieramy pietruszkę i seler, po czym także dodajemy do pozostałych składników.
  5. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko bardzo energicznie mieszamy.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu, tak aby składniki przeszły wzajemnym smakiem.
  7. Zabielamy zupę śmietaną (można to zrobić w garnki lub na talerzach po podaniu).

Jeżeli lubimy zupę z ryżem lub makaronem, możemy ugotować je osobno i dodać do zupy tuż przed podaniem – bezpośrednio na talerze. Możemy też ugotować ryż lub makaron od razu w zupie – wtedy dodajemy je po dodaniu koncentratu pomidorowego i gotujemy aż ryż/makaron będzie miękki.

Aromatyczna zupa pomidorowa – ze świeżych pomidorów i dużą ilością ziół

Składniki:

1 porcja rosołowa lub żeberka

1 liść laurowy

2-3 ziarna ziele angielskie

3 marchewki

1 cebula

1 pietruszka

1 seler

5 dużych pomidorów

sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, lubczyk, cząber i inne ulubione zioła- do smaku

Przepis – krok po kroku

  1. Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zbieramy szum. Im mniej wody damy, tym wywar będzie mocniejszy.
  2. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Cebulę i marchewki kroimy, po czym dodajemy do zupy.
  4. Obieramy pietruszkę i seler, po czym także dodajemy do pozostałych składników.
  5. W tym czasie przygotowujemy pomidory – sparzamy i obieramy ze skórek, po czym blendujemy lub miksujemy.
  6. Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy mięso i dodajemy pomidory wraz z pozostałymi przyprawami i ziołami.
  7. Gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Jeżeli zupa jest “za słaba” możemy dodać dodatkowych pomidorów.

Zupę można podawać z ryżem lub makaronem. Możemy też dodać śmietany, jednak taka zupa ze świeżych składników smakuje naprawdę świetnie bez dodatków.

Zupa pomidorowa krem – bez mięsa

Składniki:

5 dużych pomidorów (lub pomidory z puszki)

3 cebule

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek – do smażenia

sól, pieprz i ulubione zioła- do smaku (zupa doskonale smakuje ze świeżą bazylią lub lubczykiem)

Przepis – krok po kroku

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na głębokiej patelni.
  2. Dodajemy sprasowany czosnek i smażymy aż cebula będzie miękka.
  3. W tym czasie przygotowujemy pomidory – sparzamy i obieramy ze skórek, po kroimy w ćwiartki.
  4. Dodajemy pomidory na patelnię wraz z przyprawami i ziołami.
  5. Dusimy wszystko na wolnym ogniu około 20 minut, po czym przekładamy do blendera.
  6. Miksujemy wszystko na gładką masę.

Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietaną, ale nie jest to konieczne. Krem pomidorowy możemy podawać z bagietką lub grillowanym chlebem.

Jeżeli chcemy dodać zupie nieco innego smaku, możemy wraz z pomidorami zblendować paprykę konserwową – jej ilość zależy od tego, jaki efekt smakowy chcemy uzyskać. Dobrze będzie nadawała się też zgrillowana świeża czerwona papryka.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię