Alergia jest najczęstszym rodzajem nadwrażliwości, jaki diagnozuje się u dzieci. Jej pojawienie się może nastąpić już w pierwszych tygodniach życia, nawet w czasie karmienia piersią. Wówczas przyczyną jest coś, co jadła mama lub stwierdzana jest tzw. skaza białkowa, czyli nietolerancja białka mleka krowiego. Taka sytuacja wymaga zaprzestania naturalnego karmienia i podawania specjalnie dobranej mieszanki mleka w proszku nabytego w aptece.

Uczulenia na pokarmy spotykane są również u starszych niemowląt oraz dzieci powyżej roku. Z niektórych się wyrasta, inne utrzymują się do końca życia i konieczne jest nauczenie się odpowiedniego funkcjonowania ze swoją nadwrażliwością. Najczęściej wiąże się to z pilnowaniem diety i unikaniem składników, które powodują alergię. Niekiedy możliwe jest odczulanie. Osoby wykazujące silną nadwrażliwość powinny być stale wyposażone w ampułkostrzykawkę z adrenaliną, która pozwoli uniknąć wstrząsu anafilaktycznego i bezpośredniego zagrożenia dla życia. Poznaj objawy alergii pokarmowej u dzieci i niemowląt.

Zobacz także: Alergia pokarmowa, czyli najczęstsze uczulenia naszych dzieci

Objawy u niemowląt?

  • Nagminne, uporczywe i stale nawracające kolki,
  • Wysypka, która stopniowo zlewa się w większe plamy na skórze, zajmuje najczęściej okolice twarzy, zgięć łokciowych oraz podkolanowych,
  • Skóra staje się szorstka,
  • Rodzic obserwuje dyskomfort w obrębie zmienionej skóry, która swędzi dziecko,
  • Spowolnione przybieranie na wadze,
  • Zmiana rytmu wypróżnień – częstsze oddawanie stolca,
  • Zmiana koloru lub konsystencji stolca,
  • Występowanie śluzu lub domieszki krwi w stolcu.

Objawy alergii pokarmowej u starszych dzieci

  • Biegunki,
  • Bóle brzucha,
  • Zmiany skórne – plamy w obrębie szyi, twarzy i górnej połowy ciała,
  • Nieprawidłowy rozwój dziecka – alergia może prowadzić do opóźnień rozwojowych,
  • Zaparcia o przewlekłym charakterze,
  • Nieustane zmęczenie,
  • Zły nastrój,
  • Zmiana rytmu wypróżnień,
  • Zmiana wyglądu stolca,
  • Krew lub śluz w stolcu.

Alergie pokarmowe występują u 4-8% dzieci. Zdecydowanie bardziej narażone są wcześniaki i dzieci osób dorosłych chorujących na alergię. Warto dbać o odporność młodego organizmu, budować naturalną florę jelitową, np. podając produkty fermentowane, konieczne jest również unikanie żywności wysokoprzetworzonej. Dzieci najczęściej wykazują nadwrażliwość na białko mleka krowiego, białka jaj, owoce cytrusowe lub zboża. Z wielu alergii pokarmowych się wyrasta i nie powodują już one dolegliwości w dorosłym życiu, jednak nie można się przed nimi w pełni uchronić, ani tym bardziej bagatelizować w chwili zdiagnozowania i koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i ściśle przestrzegać diety eliminacyjnej.

Czytaj również: Alergia pokarmowa – diagnozowanie i leczenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj