Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątróbka. Oprócz tego, jest najlepszym źródłem chlorofilu na świecie. Zapewnia również szereg rzadkich mikro i makroelementów. Znajduje się w niej też dziewiętnaście, niezbędnych dla organizmu aminokwasów.
Chlorella: podstawowe korzyści zdrowotne
Wspomniane algi skutecznie oczyszczają organizm z metali ciężkich i toksyn. Ponadto przyspieszają odchudzanie i wspomagają pracę wątroby. Zmniejszają też ryzyko nowotworów.
Usuwa toksyny
To super alga, która pozwala usunąć z organizmu wiele szkodliwych związków, w tym metali ciężkich, takich jak ołów. To fantastyczne pożywienie, wzmacniające układ odpornościowy organizmu. Zapobiega chorobom związanym z metalami ciężkimi. Spożycie chlorelli przed piciem alkoholu zmniejsza zawartość etanolu we krwi i oddechu. Redukuje poziom aldehydu octowego, który jest przyczyną kaca.
Chlorella: wzmacnia układ odpornościowy
Chlorella stymuluje produkcję kilku typów komórek, ważnych dla układu odpornościowego. Stymuluje układ immunologiczny. Dla matek karmiących, wspomniany produkt może być doskonałym pożywieniem. Algi pobudzają przeciwciała w mleku mamy. W ten sposób chronią niemowlę przed dioksynami, czyli grupą toksycznych związków.
Jakie właściwości ma jeszcze chlorella?
Wspomniana alga obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów u pacjentów z nieznacznie podwyższonym cholesterolem. Chlorella zawiera wysoki poziom karotenoidów a-karotenu i luteiny/zeaksantyny. Może redukować całkowity tłuszcz w organizmie i obniżać poziom cukru we krwi.
Co ważne, chlorella zawiera mikroelementy i przeciwutleniacze, które są ważne dla utrzymania zdrowych tętnic. Dzięki temu reguluje ciśnienie krwi. Oprócz zwiększa pojemność płuc, dlatego polecana jest sportowcom, uprawiającym dyscypliny, w których wymagana jest wysoka wytrzymałość aerobowa.
Przepis na owocowe smoothie
Chlorella, czyli słodkowodne, jednokomórkowe algi, zawierają dużo chlorofilu i białka. Dodatkowo pasuje do każdego smoothie. Możesz ją połączyć z jagodami pełnymi przeciwutleniaczy, a także brzoskwiniami i odrobiną imbiru, które świetnie zrównoważą lekko bagienny smak.
Przygotuj następujące składniki: ½ szklanki mrożonych jagód, ½ szklanki mrożonych malin, ½ szklanki mrożonych brzoskwiń, 1 szklanka wody kokosowej, ½ łyżeczki świeżo startego imbiru oraz ½ łyżeczki chlorelli. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż otrzymasz gładką konsystencję.
Chlorella i spirulina: przepis na koktajl detoksykacyjny
Szukasz przepisu na koktajl detoksykacyjny? Przygotowaliśmy dla Ciebie coś wyjątkowego! Potrzebujesz następujących składników:
- 1 banan,
- 85 gramów niesłodzonego jogurtu waniliowo-kokosowego,
- ½ szklanki szpinaku,
- ⅓ szklanki ananasa,
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku,
- spirulina (1 łyżeczka),
- chlorella (2 łyżeczki),
- 1 łyżka białka waniliowego w proszku.
Wrzuć wszystkie składniki do blendera. Zmiksuj na gładką i kremową konsystencję. Wlej do szklanki. Smacznego!
Czy chlorella uczula?
Większość osób nie ma alergii na algii. Należy się jednak powoli do nich przyzwyczajać i zaczynać od małych dawek. Później możesz je stopniowo zwiększać, na przykład o pół grama tygodniowo. Zanim włączysz ją do diety, skonsultuj się z lekarzem.