Według mitologii greckiej Achilles używał krwawnika do leczenia ran po bitwie. W medycynie ludowej ziele krwawnika stosuje się na problemy trawienne, gorączkę, stany zapalne i zaburzenia miesiączkowania. Możesz go dodawać do herbaty, nalewki lub ekstraktu. 

Ziele krwawnika- na co działa?

Krwawnik przyspiesza gojenie się ran i pomaga zatrzymać krwawienie. Ma też właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antyseptyczne, dzięki temu łagodzi takie objawy jak ciepło, zaczerwienie i żółte wydzieliny. 

Ponadto ziele krwawnika poprawia krążenie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Przynosi również ulgę w przeziębieniu i grypie. Możesz go stosować jako spray do płukania gardła. Jeśli chcesz obniżyć gorączkę i ułatwić odkrztuszanie, wypij gorącą herbatę z krwawnika. 

To również popularny naturalny środek na infekcje układu moczowego. Możesz go połączyć z mącznicą lekarską i działający przeciwzapalnie korzeń prawoślazu. 

Krwawnik pospolity zmniejsza również przekrwienie błony śluzowej nosa. Ma też działanie wykrztuśne. Pomoże więc nie tylko przy przeziębieniu, ale również w przypadku alergii wywołanej przez pleśń, kurz, pyłki i łupież psa. To także naturalny środek przeciwzapalny w leczeniu reumatyzmu i zapaleniu stawów. Pomaga również przy zaburzeniach miesiączkowania, stanach. Zielarze polecają go też przy problemach trawiennych. Krwawnik stymuluje wydzielanie enzymów i soków trawiennych, poprawia apetyt i pomaga w trawieniu.

Kiedy zbierać krwawnik?

Jeśli chcesz skorzystać z właściwości leczniczych rośliny, przygotuj kwiaty i liście. Możesz je zebrać z dziko rosnących krwawników. Ścinaj je około 10 cm nad ziemią. Warto przypomnieć, że na kwiecień przypada okresów zbiorów. Jeśli nie chcesz albo nie masz czasu samodzielnie zbierać ziela, możesz spokojnie kupić je w aptece lub sklepie zielarskim. 

Przeciwwskazania

Nie spożywaj ziela krwawnika, jeśli masz alergię na rośliny z rodziny astrowatych (takich jak stokrotki). Nie zaleca się go również kobietom w ciąży i karmiących piersią. 

Nie stosuj krwawnika, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew. Jeżeli przyjmujesz jakieś lekarstwa na receptę, skonsultuj się wcześniej z lekarzem. 

Jak stosować ziele krwawnika?

Młodsze liście możesz stosować w zupach lub gulaszach, podobnie jak delikatne, zielone liście (np. szpinaku). W przypadku smażonych potraw dodawaj je samym końcu. Natomiast świeże, młode kwiaty możesz śmiało dodawać do sałatek.

Ziele krwawnika często porównuje się do estragonu. Ma gorzki smak i przyjemny zapach. Z kwiatów, liści i łodygi rośliny możesz przygotować herbatę ziołową. Jeśli będzie dla Ciebie za gorzka, dodaj miód. Spróbuj też połączyć krwawnik z jeżówką, kwiatem czarnego bzu, imbirem i miętą pieprzową, by wzmocnić układ oddechowy i trawienny.

Nalewka z krwawnika łagodzi skurcze menstruacyjne i problemy hormonalne. Ziele możesz dodawać do balsamów, olejków lub maści, by leczyć egzemę lub suchość skóry.

Przepis na herbatę z krwawnika

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego krwawnika lub 3 świeże liście,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
  • 1 plasterek cytryny (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  • Mocz krwawnik w gorącej wodzie przez 10 minut. W razie potrzeby możesz wyjąć liście.
  • W razie potrzeby dodaj miód i/lub sok z cytryny.
  • Dokładnie wymieszaj.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię