Kardamon malabarski lub też inaczej kardamon długi, jawajski, cejloński lub zwyczajowo kardamon, to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pierwotnie występowała w Chinach, Indonezji, na Cejlonie oraz Półwyspie Indyjskim, ale z czasem trafiła również w inne regiony świata jak np. Ameryka Środkowa.
Rośliny tej używano w kuchni do przyprawiania mięs czy do aromatyzowania alkoholu. W starożytnym Egipcie kardamon stosowano jako dodatek do perfum. Nasiona tej rośliny charakteryzują się dosyć łagodnym aromatem i intensywnym, korzennym smakiem z odczuwalną nutą kamfory. Zarówno kardamon jak i olejek kardamonowy były z powodzeniem wykorzystywane już w odległych czasach, kiedy to leczono za ich pomocą wiele dolegliwości związanych z układem trawiennym, górnymi drogami oddechowymi czy z potencją. Co warto wiedzieć więcej o kardamonie i kto w szczególności powinien zainteresować się tą rośliną?
Skład
Od wielu lat doceniany był za bogaty skład różnych mikro oraz makroelementów, które powinny znajdować się w codziennej diecie. 100 gram zmielonej przyprawy to wartość energetyczna bliska 310 kcal. Ta sama ilość produktu zawiera również około 11 gram białka, 6.7 gram tłuszczu, około 68.5 gram węglowodanów, 28 gram błonnika, 0.68 gram kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.87 gram kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz 0.43 gram kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Jeżeli chodzi o pierwiastki zawarte w tej przyprawie to w 100 gramach znajduje się około 1120 mg potasu, 229 mg magnezu, 383 mg wapnia, 178 mg fosforu, blisko 14 mg żelaza, 18 mg sodu i około 7.5 mg cynku. Warto również wspomnieć, że w swoim składzie zawiera wiele cennych witamin. W 100 gramach zmielonego kardamonu znajduje się 21 mg witaminy C, 0.23 mg witaminy B6, 1.1 mg niacyny, 0.198 mg tiaminy oraz 0.182 mg ryboflawiny. Widać zatem, że roślina ta może dostarczyć wiele cennych związków potrzebnych do prawidłowej pracy oraz rozwoju organizmu.
Kardamon na układ trawienny
Pierwszą z pozytywnych właściwości kardamonu jest jego wpływ na zwiększenie apetytu. Właściwość tą ziele to zawdzięcza przede wszystkim swojemu aromatowi oraz smakowi. Z tego względu jest zalecany dla wszystkich osób, które mają problemy z łaknieniem lub dla dzieci. Zarówno samo ziele jak i olejek kardamonowy powodują zwiększenie produkcji soków żołądkowych, co może być przydatne przede wszystkim po ciężkostrawnych i tłustych posiłkach (np. po grillu). Warto również dodać, że zawarte w kardamonie związki hamują rozwój bakterii H. pylori, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów układu pokarmowego. Badania oraz obserwacje wykazały, że podobny efekt leczniczy jest uzyskiwany zarówno z samym kardamonem jak i olejkiem kardamonowym.
Kardamon na potencję
Z przesłanek oraz obserwacji wysunięte zostały wnioski, że z właściwości kardamonu można również korzystać w przypadku problemów z potencją. Ziele to znakomicie wpływa na ukrwienie okolic narządów płciowych, a także może wydłużyć czas erekcji. W niektórych regionach świata olejkiem kardamonowym smaruje się ciało przed odbyciem stosunku z partnerem.
Kardamon na górne drogi oddechowe
Od setek lat używa się go do leczenia dolegliwości dotykających górnych dróg oddechowych. Ze względu na swoje specyficzne właściwości dotyczące aromatu oraz smaku, ziele to może być sojusznikiem w walce z kaszlem, katarem czy zatkanymi zatokami. Badania wykazały, że może przyczynić się również do polepszenia ogólnej odporności organizmu.
Przeciwwskazania
Warto pamiętać, że jak większość roślin tak i kardamon ma swoje przeciwwskazania. Nie powinny go spożywać osoby borykające się z problemami związanymi z kamieniami żółciowymi, a także przyjmujące antydepresanty czy leki przeciwzakrzepowe i przeciwpłytkowe. Kardamon może również powodować alergię objawiającą się w postaci wysypki czy opuchlizną.