Coraz więcej Polaków prowadzi zdrowy tryb życia, dlatego żywność bio cieszy się obecnie dużą popularnością. Znajdziesz ją w wielu marketach. Łatwo ją rozpoznasz, opatrzona jest bowiem specjalną etykietą z zielonym listkiem. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgnąć.

Czym są produkty bio?

Wybierając taką żywność, możesz mieć pewność, że nie zawiera sztucznych barwników, substancji zagęszczających, barwników i emulgatorów. W produkcji nie stosuje się pestycydów, antybiotyków, sztucznych nawozów i chemikaliów. Nie zakłóca więc żadnego ekosysystemu.

Żywność bio obejmuje m.in. nabiał, mięso, napoje, owoce i warzywa. Pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Kupując takie produkty, wspierasz zróżnicowane gospodarstwa i lokalnych dostawców.

Dlaczego warto kupić żywność bio?

Produkty nie zawierają żadnych toksycznych substancji chemicznych. Nie szkodzą więc naszemu zdrowiu. Wręcz przeciwnie! Owoce i warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Chronią też przed przedwczesnym starzeniem, zaburzeniami funkcji poznawczych i problemami ze wzrokiem.

Z kolei w mięsie i produktach mlecznych z gospodarstw ekologicznych znajduje się więcej kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają pracę serca i układ immunologiczny. Łagodzą też stan zapalny i pomagają organizmowi w walce z infekcjami.

Żywność bio jest bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. W ten sposób wzmacnia odporność organizmu, który skuteczniej walczy z bakteriami, wirusami i grzybami.

Korzyści płynące ze spożywania żywności bio

Warto podkreślić, że taka żywność jest nie tylko zdrowa, ale też świeża i pyszna. Nie stosuje się tutaj sztucznych konserwantów, które wydłużają termin przydatności do spożycia. Żywność bio musi też spełniać rygorystyczne normy produkcji, przetwarzania i przygotowania. Smakuje lepiej, ponieważ rośliny uprawia się ją na odżywionej, dobrze zbilansowanej glebie. To szczególnie ważne w przypadku odmian dziedzicznych, które ceni się nie tyle za wygląd, ile za smak.

Jedno z badań potwierdza, że pięć porcji warzyw z upraw ekologicznych (takich jak sałata, szpinak, marchew, ziemniaki i kapusta) zapewnia odpowiednią porcję witaminy C, podczas gdy taka sama ilość warzyw uprawianych tradycyjnie niestety nie. Żywność bio dostarcza więcej żelaza (średnio 21,1%), witaminy C (27%), magnezu (29,3%) i fosforu (13,6%). Badania wykazały również, że niektóre produkty organiczne zawierają mniej azotanów.

Wspieraj środowisko naturalne!

Produkcja żywności bio w minimalnym stopniu ingeruje w zasoby środowiska. Nie stosuje się tutaj szkodliwych chemikaliów, które zanieczyszczają wodę, glebę i powietrze. Wybierając takie produkty, dbasz o środowisko i w mniejszym stopniu narażasz się na działanie toksycznych metali!

Żywność bio pomaga chronić środowisko

Żywność ekologiczna promuje zdrowsze i bardziej zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych. Nowoczesne konwencjonalne metody uprawy obejmują nadmierne stosowanie chemikaliów i wielokrotne sadzenie tylko jednego gatunku rośliny. Doprowadziło to do spadku żyzności gleby oraz wzrostu zasolenia i niebiesko-zielonych alg w drogach wodnych. Rolnicy ekologiczni starają się zminimalizować szkody w środowisku poprzez dywersyfikację swoich upraw, fizyczne zwalczanie chwastów oraz obornik zwierzęcy i zielony. Jak widzisz, warto przejść na żywność bio!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj