Strona główna Odżywianie Właściwości odżywcze i zdrowotne ciecierzycy

Właściwości odżywcze i zdrowotne ciecierzycy

48
0

Ciecierzyca, cieciorka lub groch włoski już od bardzo wielu lat znana jest w większości zakątków świata, gdzie doceniane są jej odżywcze jak i prozdrowotne właściwości. Wysoka zawartość białka oraz innych cennych substancji powoduje, że ciecierzyca jest popularnym dodatkiem do dań wegańskich i wegetariańskich. Cieciorka jest gatunkiem rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych, a jej pierwotne występowanie przypisywane jest Azji zachodniej, gdzie występowała w formie dzikiej. W obecnych czasach ciecierzyca rośnie już jedynie na polach uprawnych. Nasiona tej rośliny dzieli się zwyczajowo na dwa rodzaje: desi oraz kabuli. Pierwsze z nich są mniejsze i przybierają różne barwy. Kabuli natomiast są znacznie większe i występują jedynie w kolorze kremowym. To właśnie ten drugi rodzaj spożywany jest na całym świecie najczęściej. Cieciorka ceniona była również przez Arabów, którzy przetwarzali ją do tzw. humusu – czyli pasty będącej dodatkiem do chleba. Co warto zatem jeszcze wiedzieć o ciecierzycy, aby skutecznie stosować ją w swojej codziennej diecie?

Ciecierzyca skład

Ziarna ciecierzycy są od wielu lat stosowane w diecie osób borykających się z otyłością i nadwagą. Chodzi tutaj przede wszystkim o niską wartość kaloryczną, gdyż 100 gram ciecierzycy to jedynie 164 kcal. Roślina ta jest doceniana również za obfitość białka, które dostarcza znacznie większą ilość cenniejszych aminokwasów niż białka występujące w innych produktach. 100 gram ciecierzycy zawieraj około 9 gram białka, 2.6 gram tłuszczu, 27.42 gram węglowodanów oraz 7.6 gram błonnika. Z minerałów znaleźć tutaj można (w 100 gramach): 49 mg wapnia, 49 mg magnezu, 2.89 mg żelaza, 168 mg fosforu, 291 mg potasu, 7 mg sodu i 1.53 mg cynku. Ciecierzyca zawiera również cenne witaminy, które są niezbędne w codziennej diecie. W 100 gramach produktu znajduje się 1.3 mg witaminy C, 0.14 mg witaminy B6, 27 IU witaminy A, 4 µg witaminy K, 0.53 mg niacyny, 0.17 mg tiaminy, 0.063 mg ryboflawiny oraz około 170 µg kwasu foliowego.

Ciecierzyca na krew

Dowiedziono, że regularne spożywanie ciecierzycy przekłada się na poprawę kondycji układu krążenia oraz samej krwi. W pierwszej kolejności warto tutaj zaznaczyć, że składniki zawarte w ziarnach cieciorki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Spożywanie ziaren ciecierzycy jest więc szczególnie zalecane osobom znajdującym się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia zawału sercu lub choroby wieńcowej. Warto również dodać, że pokaźna ilość potasu zawartego w tej roślinie ( prawie 300 mg na 100 gram produktu) pomaga regulować ciśnienie krwi oraz dbać o jakość ścian naczyń krwionośnych. Występujący w cieciorce magnez wspomaga pracę serca, a także zapobiega wystąpieniu skurczy mięśni.

Regularne spożywanie ciecierzycy nie pozostaje również bez wpływu na poziom cukru we krwi. Jak wynika z badań przeprowadzonych na szczurach, spożywanie tej rośliny wspomaga walkę z tkanką tłuszczową i redukuje objawy insulinoodporności. Cieciorka ma również dosyć niski indeks glikemiczny wynoszący IG=30, co jest dobrą informacją dla diabetyków, którzy mogą po nią sięgać bez obaw. Zawarty w jej składzie błonnik redukuje także wchłanianie węglowodanów i skutecznie reguluje poziom cukru we krwi.

Ciecierzyca na problemy trawienne

Na wstępie warto zaznaczyć, że ciecierzyca może być powodem wzdęć i gazów, co powinno zainteresować osoby borykające się właśnie z takimi problemami. Jednak zalet ciecierzycy związanych ze wspomaganiem układu trawiennego jest znacznie więcej. Między innymi pomaga ona w zaparciach, a także w problemach nadkwaśności, refluksu przełykowo – żołądkowego, żylakach odbytu, a nawet w zapobieganiu wystąpienia raka jelita grubego.

Ciecierzyca na odchudzanie

Zawarty w ciecierzycy błonnik skutecznie wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak, gdyż składnik ten na dłuższy czas zapewnia uczucie sytości, a także wspomaga usuwanie tłuszczu z organizmu. Błonnik jest również sprzymierzeńcem w walce ze starymi złogami jelitowymi, gdyż pomaga je usuwać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here