Strona główna Odżywianie Właściwości odżywcze brukselki

Właściwości odżywcze brukselki

234
0

Warzywa z rodziny kapustowatych od lat cieszą się sporą popularnością. Jest tak głównie dzięki mnogości dań, które można przygotować na ich bazie, ale także poprzez ich niezwykłe i oryginalne cechy smakowe. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że warzywa z tego gatunku posiadają bardzo dużo właściwości leczniczych i odżywczych. Do warzyw z rodziny kapustowatych zalicza się między innymi brukselkę, która już od wielu lat gości w kuchniach wielu regionów świata. Kapusta warzywna brukselska, bo taką oficjalnie nazwę nadano brukselce, jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej zaliczanej do roślin dwuletnich. Botanicy zajmujący się klasyfikowaniem roślin uznali, że ten rodzaj warzywa powstał poprzez skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej w rejonach dzisiejszej Belgii. Brukselka uprawiana jest już od początku XVII wieku na terenach Europy Północnej oraz Zachodniej. Jakie zatem wartości odżywcze i właściwości lecznicze posiada popularna również w Polsce brukselka?

Brukselka skład

Brukselka od wielu lat doceniana jest za jej bogaty skład obfitujący w różne witaminy oraz minerały. Warzywo to może być z powodzeniem wykorzystywane w diecie odchudzającej, gdyż zawiera jedynie 43 kcal na 100 gram. Ta sama ilość surowej brukselki zawiera również 3.4 gram białka, 0.3 gram tłuszczu, 8.95 gram węglowodanów oraz 3.8 gram błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to 100 gram surowego warzywa posiada 85 mg witaminy C, 177 µg witaminy K, 754 IU witaminy A, 0.88 mg witaminy E, 61 µg kwasu foliowego, 0.22 mg witaminy B6, 0.75 mg niacyny, 0.14 mg tiaminy oraz 0.09 mg ryboflawiny. Warto również wspomnieć o występujących w brukselce minerałach, które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka. 100 gram brukselki zawiera prawie 400 mg potasu, 42 mg wapnia, 1.4 mg żelaza, 23 mg magnezu, około 70 mg fosforu, a także 25 mg sodu. Widać zatem, że skład tego warzywa bogaty jest w różnorodne miko- i makroelementy, które pozytywnie wpływają na pracę wielu narządów w ciele człowieka.

Brukselka na krew i serce

Omawiając zdrowotne właściwości brukselki nie wolno zapomnieć o jej dobroczynnym wpływie na krew. 100 gram tego warzywa zawiera około 400 mg potasu, który znakomicie reguluje i obniża ciśnienie krwi. Wpływa od również na kondycję oraz drożność wszystkich naczyń krwionośnych w organizmie ludzkim. Kolejnym pierwiastkiem jest wapń, który jest sprzymierzeńcem serca. Wspomaga jego pracę oraz dba o to, aby krew była sprawnie dostarczana do najdalszych zakątków organizmu. Nie bez wpływu na krwiobieg pozostaje również magnez. Pierwiastek ten zmniejsza ryzyko zawału oraz innych chorób na tle sercowo-naczyniowym. Warto również wspomnieć, że regularne spożywanie brukselki oraz innych warzyw z rodziny kapustowatych przyczynia się do poprawy krzepliwości krwi – dzięki zawartości witaminy K.

Brukselka na nowotwory

Brukselka zaliczana jest do grupy warzyw wykazujących silne działanie antynowotworowe. Badania wykazały, że cechy te zawdzięcza sporej zawartości przeciwutleniacza jakim jest sulforafan. Związek ten jest w stanie skutecznie zwalczać wolne rodniki powodujące między innymi raka piersi, prostaty, płuc czy niektórych narządów przewodu pokarmowego.

Brukselka a cukrzyca

Brukselka podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych wykazuje dosyć niski indeks glikemiczny wynoszący w przypadku ugotowanej brukselki IG=20. Warto więc, aby wszyscy diabetycy umieścili warzywo to w swojej diecie. Należy również wspomnieć, że brukselka może być znakomitym rozwiązaniem u osób starających się zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ niska wartość energetyczna tego warzywa w połączeniu z błonnikiem w nim zawartym może okazać się skuteczną bronią przeciwko niechcianej tkance tłuszczowej.

Jak gotować brukselkę?

Brukselka tak jak wiele innych warzyw najwięcej wartości odżywczych zachowuje w przypadku gotowania na parze lub jedzenia po prostu na surowo. Najlepszym argumentem będzie tutaj fakt, że tradycyjne gotowanie brukselki na wodzie niszczy enzym odpowiedzialny za produkcję sulforafanu – związku wykazującego silne działanie antynowotworowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here