Strona główna Odżywianie Wartości odżywcze oliwy z oliwek

Wartości odżywcze oliwy z oliwek

303
0

Jedną z najpopularniejszych w Polsce oliw od zastosowań na zimno jest oliwa z oliwek. Olej ten jest otrzymywany w procesie tłoczenia miąższu owoców oliwki. Ze względu na temperaturę, w której odbywa się tłoczenie rozróżnia się tłoczenie zimne oraz gorące. To pierwsze realizowane jest w temperaturze  nie przekraczającej 27ºC, gorące natomiast powyżej tej granicy temperatur. Oliwa z oliwek charakteryzuje się zmiennym zabarwieniem od żółtozielonego po złocistożółty. W niższych temperaturach (poniżej 15ºC) olej mętnieje, ale jest to proces całkowicie odwracalny. Warto również pamiętać, że miejsce przechowywania tego produktu powinno być całkowicie zacienione, gdyż promienie słoneczne mogą przyspieszać procesy starzenia oliwy. Oliwa z oliwek jest znana już od setek lat, a jej właściwości zdrowotne jak i odżywcze były doceniane już przez starożytnych Greków oraz Rzymian. Oprócz celów spożywczych oliwy z oliwek używano do zasilania lamp oraz do celów kosmetycznych i higienicznych. Co warto jeszcze wiedzieć o oliwie z oliwek? Jakie właściwości zdrowotne posiada oraz kto w szczególności powinien ją spożywać?

Oliwa z oliwek skład

Oliwa z oliwek jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają działanie wielu narządów w ludzkim ciele, a także przyczyniają się do poprawy jakości krwi. 100 gram oliwy to wartość energetyczna 884 kcal. Ta sama ilość produktu dostarcza również 14.86 gram kwasów tłuszczowych nasyconych, w skład których wchodzą m.in. kwas laurynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas arachidowy oraz kwas mirystynowy. W 100 gramach oliwy z oliwek występuje około 70 gram kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, do których zalicza się kwas oleopalmitynowy, kwas oleinowy i kwas eikozenowy. Jeżeli chodzi o kwasy tłuszczowe wielonienasycone to jest ich tutaj 10.61 gram. W ich skład wchodzą kwas linolowy i kwas α-linolenowy. Warto również dodać, że w 100 gramach oliwy z oliwek znajduje się także 60.2 µg witaminy K, 14.35 mg witaminy E, 0.56 mg żelaza, 1 mg potasu oraz 2 mg sodu.

Oliwa z oliwek na krew

Prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek to w znacznej mierze zasługa jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których jest tutaj bardzo dużo. W pierwszej kolejności wspomnieć należy, że związki te zbawiennie wpływają na poziom złego cholesterolu we krwi, ponieważ skutecznie go obniżają podnosząc jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Oliwa z oliwek jak i inne produkty o podobnej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych są więc zalecane osobom znajdującym się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na miażdżycę. Warto również wspomnieć, że oliwa ta pozytywnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, a zawarte w niej witaminy chronią przed zakrzepicą. Badania wykazały również antynowotworowe właściwości oliwy z oliwek, gdyż zawiera ona wolne rodniki będące bezpośrednią przyczyną powstawania różnego rodzaju nowotworów.

Oliwa z oliwek na układ trawienny

Oliwa z oliwek jest znakomitym lekarstwem, które może posłużyć w zwalczaniu kamicy żółciowej, zaparć czy nieżytu. Badania dowiodły, że zbawiennie wpływa również na owrzodzenia układu pokarmowego – zwłaszcza żołądka. Warto również wspomnieć, że regularne spożywanie oliwy z oliwek nie pozostanie bez pozytywnego wpływa na procesy trawienne i usuwanie toksyn z jelit.

Oliwa z oliwek do zastosowań zewnętrznych

Pomimo tego, że oliwa z oliwek jest głównie produktem spożywczym, warto pamiętać, że można ją wykorzystywać również w innych celach – np. w kosmetyce. Mydła, balsamy oraz szampony z dodatkiem związków występujących w oliwie z oliwek znakomicie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. W przypadku tych ostatnich, zapobiega ich łamaniu i rozwarstwianiu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here