Strona główna Odżywianie Wartości odżywcze mandarynek

Wartości odżywcze mandarynek

326
0

Mandarynki z pewnością zaliczyć można do grupy cytrusów, które cieszą się w Polsce zainteresowaniem przez okrągły rok. Wiele osób docenia je za ich wyjątkowy smak i aromat, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoc ten zawiera całą gamę różnych wartościowych mikro oraz makroelementów, które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka. Pomimo tego, że mandarynki mają podobny skład do innych cytrusów z tego samego gatunku (pomarańcze, grejpfruty) to w przeciwieństwie do nich zawierają bardzo ważny składnik – nobiletynę. Ten flawonoid zapobiega miażdżycy, pomaga walczyć z otyłością oraz jest sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą typu 2. Ponad to, regularne spożywanie mandarynek przyczynia się do zwalczania wolnych rodników powodujących różnego rodzaju nowotwory, poprawia kondycję skóry oraz oczu, a także wpływa na poprawę odporności. Co warto jeszcze wiedzieć o mandarynkach?

Mandarynka jest zaliczana do gatunku rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Pierwotne pochodzenie tej rośliny przypisywane jest do Azji Południowej, skąd wywędrowała również w inne regiony świata charakteryzujące się klimatem tropikalnym oraz subtropikalnym. Najpopularniejszymi odmianami mandarynek są klementynki oraz tangelo. Te pierwsze są krzyżówką mandarynek z gorzką pomarańczą. Ich popularność wzięła się z soczystego miąższu oraz łatwej do zdjęcia skórki. Tangelo natomiast jest krzyżówką mandarynki z grejpfrutem. Ta odmiana charakteryzuje się lekko gorzkim posmakiem, który idealnie kontrastuje z mocno słodkim miąższem.

Mandarynki skład

Mandarynki należą do owoców, które od setek lat dostarczają ludziom wielu cennych wartości odżywczych. 100 gram tego cytrusa to wartość energetyczna bliska 55 kcal. W tej samej ilości owoców znajduje się również 0.81 gram białka, około 0.3 gram tłuszczu, 13.13 gram węglowodanów oraz 1.8 gram błonnika. Jeżeli chodzi o pierwiastki to w 100 gramach mandarynek znaleźć można około 170 mg potasu, 37 mg wapnia, 20 mg fosforu, 12 mg magnezu, 0.15 mg żelaza, 2 mg sodu oraz 0.07 mg cynku. Warto również wspomnieć, że mandarynki dostarczają wielu cennych witamin. W 100 gramach tego cytrusa znajduje się około 27 mg witaminy C, prawie 700 IU witaminy A, 0.2 mg witaminy E, 0.06 mg tiaminy, 0.036 mg ryboflawiny, 0.38 mg niacyny i 0.08 mg witaminy B6. Widać zatem, że mandarynki są zaliczane do cytrusów, które cechują się wysoką zawartością różnych witamin, a w szczególności witaminy C, która zbawiennie wpływa na odporność, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Mandarynki na krew oraz otyłość

Zawarty w mandarynkach potas wspomaga organizm w walce z nadmiarem sodu, który przyczynia się do nadciśnienia tętniczego. Poprawia także drożność naczyń krwionośnych przez co polepsza krążenie krwi. Warto również zauważyć, że w mandarynkach zawarty jest magnez oraz wapń. Pierwiastki te wspierają prawidłową pracę mięśni – w tym mięśnia sercowego, który pompuje krew to wszystkich zakątków organizmu. Warto również pamiętać, że zawarta w skórce pomarańczy nobiletyna utrudnia odkładanie się tłuszczu w organizmie,a  także pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Mandarynki a nowotwory

Badania naukowe wykazały, że skórka mandarynek zawiera fitoaleksynę Q40, która przez roślinę używana jest do odstraszania owadów oraz różnych pasożytów. Związek ten po dostaniu się do organizmu ludzkiego może dostawać się do komórek nowotworowych i niszczyć je od środka.

Mandarynki na oczy i skórę

Mandarynki są bogatym źródłem witaminy A. Związek ten chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, a także pozytywnie wpływa na jej kondycję ogólną. Warto również pamiętać, że regularne spożywanie mandarynek może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaćmy czy jaskry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here