fot. elements.envato.com

Hiszpańska odmiana czerwonych winorośli tempranillo jest w Hiszpanii czwartym pod względem wielkości uprawy gatunkiem winorośli. Powszechnie uprawiana również w Portugalii (gdzie jest jednym ze składników porto) i Argentynie. Uważana jest za największy hiszpański wkład w winiarstwo. Mówi się, że jest to hiszpański Cabernet sauvignon. Winorośl lubi klimat umiarkowanie chłodny, wilgotny ale słoneczny, typowy dla wysoko położonych stref śródziemnomorskich.  Odmiana wrażliwa na choroby jak i niesprzyjające warunki klimatyczne, takie jak susza czy wysoka temperatura.

Nazwa szczepu pochodzi od hiszpańskiego słowa „temprano” co oznaczy „wczesny” i odnosi się do stosunkowo wczesnego dojrzewania szczepu. Owoc o grubej skórze jest gotowy do zbioru parę tygodni przed innymi odmianami.

Tempranillo – charakterystyka

Wina produkowane z owoców tej winorośli są określane jako eleganckie, o intensywnym owocowym aromacie. Młode wina Tempranillo są bardzo wyraziste w swym smaku i aromacie, w miarę upływu czasu łagodnieją nabierając jedwabistej miękkości. Umiarkowanie słodkie, o intensywnym czerwonym kolorze. Wyczuwalne aromaty win z tego szczepu to: poziomki, śliwki czy czarna porzeczka wzbogacone w miarę upływu czasu w tytoń, przyprawy korzenne, herbatę, wanilię i  brązowy cukier. Kwasowość i zawartość tanin wyczuwalna, ale nie dominująca. Mogą być długo przechowywane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj