fot. elements.envato.com

Barbera to włoska odmiana czerwonych winorośli, o nie do końca znanym pochodzeniu. Najpowszechniej uprawiana jest we włoskiej Piemoncie i Lombardii, również spotykana w Kalifornii i Argentynie. Szczep ten charakteryzuje się opornością na choroby grzybiczne, łatwo przystosowuje się do panujących warunków klimatycznych i jest wyjątkowo żywotny.

Charakterystyka szczepu Barbera

W ciepłym klimacie szczep ten daje owoce o wysokiej zawartości cukru, co przekłada się między innymi na wyższy poziom alkoholu w produkowanych z niego winach. Wina produkowane na bazie Barbera charakteryzują się wysoką kwasowością i niewielką zawartość garbników. Smak i aromat są wyraźnie owocowe z dominacją czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. Kolor wina jest ciemno fioletowy, zdecydowany. Wina z Barbery często nie wymagają dojrzewania. Te które leżakują w dębowych beczkach przechodzą stosunkowo długi okres dojrzewania nabierając pikantność. Wina na bazie tego szczepu są częstą winami kupażowymi.

PS. Mówi się, że Barbera przybiera charakter ludzi, którzy ją uprawiają – skromna, ale jednocześnie silna i krzepka. Przez wiele lat na bazie tego szczepu produkowane były głównie tanie włoskie wina stołowe, dziś szczep zaliczany jest do najbardziej smacznych odmian włoskich win.

Zobacz także: Point Noir

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj