Strona główna Minerały Po co nam żelazo?

Po co nam żelazo?

454
0

Żelazo jest składnikiem bardzo cennym dla naszego organizmu, dlatego należy pamiętać o zapewnieniu jego właściwego poziomu w organizmie. Dlaczego jest takie ważne i czym grozi niedobór?

Żelazo – podstawowe informacje

Najważniejszą funkcją jaką spełnia żelazo w naszym organizmie to przede wszystkim składowa hemoglobiny, która odpowiedzialna jest za transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Występuje także w strukturze wielu innych białek i enzymów, które są kluczowe dla procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim. Odpowiada za prawidłową regenerację oraz wzrost tkanek w naszym ciele, a ponadto stymuluje odporność. Żelazo pomaga zwalczać wolne rodniki i niweluje uczucie zmęczenia. Dzięki temu żelazo poprawia kondycję skóry i zapobiega jej starzeniu się. Odpowiedni poziom żelaza jest ważny przede wszystkim dla kobiet, które najczęściej cierpią na jego niedobór. Minerał ten zapobiega anemii oraz jest niezbędny dla kobiet w ciąży, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Także dla układu nerwowego żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ zapewnia utrzymanie właściwych funkcji psychofizycznych.

Źródła żelaza w codziennej diecie

Żelazo znajdziemy przede wszystkim w czerwonym mięsie i jest ono dobrze wchłaniane przez nasz organizm. Dobrym źródłem żelaza są także orzechy, pestki dyni i słonecznika, rośliny strączkowe (fasola, soja, soczewica), produkty pełnoziarniste, zielone warzywa (natka pietruszki jest najbogatszym źródłem żelaza), suszone owoce oraz buraki. Należy też pamiętać, że żelazo nie będzie prawidłowo się wchłaniać, jeżeli nie dostarczymy organizmowi także dużej ilości witaminy C (np. poprzez włączenie do diety takich produktów jak kapusta kiszona, papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, czarne porzeczki, pomarańcze). Dodatkowo spożywanie produktów bogatych w wapń wraz z produktami bogatymi w żelazo powoduje, że oba pierwiastki nie wchłaniają się prawidłowo.

Niedobór żelaza

Niedobór żelaza jest bardzo poważnym schorzeniem i nie należy go zaniedbywać. Na szczęście do wykrycia niedoboru żelaza nie są potrzebne specjalistyczne badania, a wystarczą zwykłe badanie krwi.  Do symptomów niedoboru żelaza należą: osłabienie, apatia, siniaki i krwawienie z nosa, zwiększona podatność na infekcje i przeziębienia, zły nastrój, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, zaburzenia rytmu serca, obniżenie koncentracji i sprawności umysłowej, bladość skóry, owrzodzenie języka oraz błony śluzowej jamy ustnej. Przy prawidłowo skomponowanej diecie ryzyko niedoboru żelaza jest naprawdę niewielkie. Najwięcej tego pierwiastka traci się podczas obfitego krwawienia lub wraz z krwią menstruacyjną. Dlatego kobiety przede wszystkim powinny dbać o odpowiednią ilość dostarczanego żelaza w diecie. Dla kobiet w ciąży niedobór żelaza jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ zagraża prawidłowemu rozwojowi płodu. Jednak żelazo jest bardzo ważne dla codziennego, prawidłowego funkcjonowania całego organizmu oraz naszego dobrego samopoczucia, dlatego warto wzbogacić dietę w produkty bogate w żelazo. Należy też pamiętać, że jak wszystko w nadmiarze, żelazo może mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm i powodować zatrucie organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here