Strona główna Odżywianie L – Tyrozyna

L – Tyrozyna

457
0
Tyrozyna
Tyrozyna (fot. pixabay.com)

Tyrozyna jest jednym z dwudziestu aminokwasów białkowych. Jest to organiczny związek chemiczny – Steroizomer L. Jej nazwa pochodzi od greckiego tyros – ser. Biologicznie tyrozyna spełnia ważne zadanie jest wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem – może być fosforylowana przez kinezy białkowe. Jest prekursorem hormonów i biologicznie czynnych substancji takich jak: tyroksyna, adrenalina, trójjodotyronina, noradrenalina i dopamina.

Tyrozyna jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że organizm ludzki jak i większości zwierząt jest w stanie sam go wytworzyć, pod warunkiem dostarczenia odpowiedniego pożywienia oraz zaopatrzenia w fenyloalaninę (w wyniku hydtoksylacji tego aminokwasu). Praktycznie 70% przyjętej drogą pokarmową fenyloalaniny, w wątrobie ulega przekształceniu w tyrozynę. Tyrozyna ma elementarne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

Tyrozyna – rola w organizmie

W organizmie człowieka tyrozyna odpowiada za produkcję kolagenu, czyli białka niezbędnego w budowie skóry właściwej (zapewnia jej sprężystość i elastyczność). Bierze też udział w syntezie melaniny, naturalnego barwnika, który występuje w skórze i we włosach (nadaje im właściwy zdrowy wygląd). Aminokwas, jakim jest tyrozyna jest niezbędny do wytworzenia wielu hormonów, a co za tym idzie utrzymania właściwego tempa metabolizmu, obniżenia łaknienia, czy utrzymania zapasów tłuszczu w organizmie. Przeprowadzone badania dowiodły, że tyrozyna odpowiada za wysyłanie do mózgu sygnału nasycenia, dzięki czemu odczuwamy sytość podczas spożywania posiłków.

Ponad to tyrozyna w organizmie odpowiada za: syntezę dopaminy (neuroprzekaźnika), syntezę hormonów nadnerczy (adrenaliny, noradrenaliny), biosyntezę białek strukturalnych, produkcję melaniny, syntezę hormonów tarczycy (tyroksyny, trójjodotyroniny).

W medycynie tyrozyna jest stosowana np. kobiet w okresie menopauzy lub w zespole tzw. napięcia przedmiesiączkowego w celu złagodzenia wahania nastrojów. Wspomagająco stosuje się ją również przy leczeniu uzależnień do złagodzenia symptomów odstawienia np. narkotyków. Niektórzy badacze uważają, że może wspomagać leczenie depresji, narkolepsji, chronicznego zmęczenia, jak również zmniejszać uczucie stresu.

Ponieważ niacyna, kwas foliowy i witamina C biorą udział w przemianie tyrozyny w naszym organizmie, dlatego produkty je zawierające należy łączyć w diecie z tyrozyną.

Tyrozyna – niedobór i nadmiar w organizmie

Niedobór tyrozyny w organizmie może powodować takie objawy jak: problemy z zapamiętywaniem, senność, rozkojarzenie, zmęczenie, problemy z analizą napływających informacji, ogólne wyczerpanie, niedoczynność tarczycy, depresję.

Tyrozyna jest aminokwasem, który występuje w dużej ilości produktów spożywczych. Duże jej ilości znajdziemy w produktach obfitujących w białko takich jak: mięso, jajka, mleko i jego przetwory oraz rośliny strączkowe. Znajdziemy ją także w odżywkach białkowych i preparatach aminokwasowych.

Tyrozyna jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie przysadki mózgowej i tarczycy.

Nadmiar tyrozyny w organizmie prowadzi do powstania bardzo rzadkiej choroby genetycznej tyrozemii (upośledzenie któregoś ze szlaków metabolizowania tego aminokwasu).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here