Karafki do wina są niezbyt popularne przy serwowaniu wina jest w Polsce. Stąd też rodzi się wiele pytań między innymi o celowość ich stosowania oraz etykietę ich wyboru i użytkowania. W niniejszym artykule postaramy się Państwu odpowiedzieć na większość tych pytań, tak by mogli Państwo być świadomymi użytkownikami tego szkła.

Głównym celem stosowania karafek jest ich walor estetyczny. Tak jak niektórym trudno jest sobie wyobrazić podawanie na stół soku prosto z kartonu, tak niektórym koneserom wina i estetykom przez głowę nie przechodzi sposób innych niż serwowanie wina z karafki. Jest to pewnego typu rytuał, który uwieńcza wyjątkowość spotkania i jego podniosły charakter. Karafki najczęściej są bogato zdobione, mają fantazyjne kształty bądź czarują nas swoim klasycznym pięknem i prostotą. Bez problemu możemy dobrać karafkę do charakteru wnętrza bądź zastawy stołu. Projektanci prześcigają się w pomysłach jak dogodzić naszemu poczuciu estetyki i piękna i uczynić spożywanie wina jeszcze bardziej przyjemnym i wyrafinowanym.

Karafki do wina – cechy charakterystyczne

Karafki do wina maja kilka charakterystycznych cech. Mianowicie najczęściej są to naczynia o szerokim, okrągłym dnie i długiej, smukłej szyjce. Są to naczynia o pojemności ok 1 litra, tak by spokojnie mogła zmieścić się do nich zawartość jednej butelki wina. Jeśli naczynie jest większe, ma to na celu bardziej usprawnić oddychanie winna, niż zwiększyć pojemność nalewanego trunku. Zapamiętajmy:  nigdy nie powinniśmy wlewać do karafki więcej niż jednej butelki wina. Trunek ten nie lubi być mieszany, zwłaszcza z innymi swoimi braćmi. Do karafkowy egoista!

Jak wlewać wino z karafki?

Wlewać wino do karafki powinniśmy powoli po ściance, tak by trunku nie wylać, a jednocześnie dać mu możliwość oddechu (wino potrzebuje pooddychać przed degustacją !!!). Przelewanie wina do karafki ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala bowiem na oddzielenie cieczy od ewentualnego osadu, który to ze względu na swój ciężar zostaje na dnie butelki (jeśli oczywiście przelewamy wino odpowiednio wolno). Mamy tu do czynienia z procesem dekantacji. Przelewać wino do karafki należy ustawiając naczynie i butelkę pod światło tak aby widzieć, kiedy osad dosięga szyjki butelki. Pamiętajmy jednak aby nie dekantować win białych oraz sherry, jest to dla tego typu win szkodliwe.

Z jednej strony wina bardzo stare i dostojne zasługują na wyjątkową oprawę, z drugiej jednak etykieta na butelce jest ich świadectwem, dlatego też takich win najczęściej nie przelewamy do karafek, a podajemy prosto z butelki, zwracając gościom uwagę na wyjątkowość serwowanego trunku. Bardzo stare wina podczas przelewania do karafki utleniają się szybko i zmieniają swoją barwę, nie jest to efekt pożądany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj