Produkcja domowego wina jest niezmiernie pracochłonna. Nie jest to jednak rzecz niemożliwa, nawet dla początkującego winiarza. Wino można przygotować z różnego rodzaju owoców: winogron, wiśni, jabłek, jeżyna a nawet rabarbaru. Ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.

Co potrzebujemy, aby przygotować wino?

Niezbędne akcesoria, jakie są nam potrzebne do przyrządzenia domowego wina to:

  • gąsiory;
  • coś do odprowadzania gazu z wina, czyli rurka fermentacyjna;
  • korek do butli,
  • wężyk, którym się je zlewa;
  • butelki z korkiem;
  • drożdże do produkcji;
  • pożywka.

Jakie owoce wybrać?

Owoce do produkcji domowego wina muszą być dojrzałe i zdrowe. Gdy wybierzemy jabłka bądź gruszki, i będą one nadpsute, to powstanie nam ocet, a tego nie chcemy. Bardzo ważne jest więc, aby owoce były zdrowe. Najpopularniejszymi owocami do produkcji wina są winogrona,  porzeczki, wiśnie, jabłka, truskawki, maliny, czereśnie.

Przygotowanie

  1. Najpierw musimy przygotować moszcz. Robiąc wino z winogron możemy ich nie myć – wtedy naturalnie występujące drożdże na winogronach zostają. To, czy owoce płukać powinien powiedzieć konkretny przepis. Owoce należy przygotować, to znaczy pozbyć się szypułek, liści oraz pestek. Teraz możemy zrobić moszcz. W ty celu zgniatamy owoce (np. maszynką do mielenia mięsa). Moszcz przekładamy do gąsiora.
  2. Teraz należy przygotować syrop z wody i z cukru, zazwyczaj w proporcji woda : cukier – 1:1. Syrop gotujemy i jeżeli zajdzie potrzeba zebrania piany to ją zbieramy. Na litr wcześniej przygotowanego moszczu zazwyczaj przypada około dwa litry syropu cukrowego. Gdy dodamy więcej cukru nasze wino będzie słodsze i mocniejsze. Gdy owoce są zbyt słodkie do moszczu można dodać kwasku i pożywki dla drożdży.
  3. Drożdże przed dodaniem do moszczu należy rozmnożyć, czyli gotować w jednej szklance sok przeznaczony na wino z łyżką cukru i następnie wsypać drożdże. Tak przygotowana mieszanka musi odstać cztery dni. Drugi sposób na rozmnożenie drożdży to wsypanie ich do małej butelki z letnią wodą, dwiema łyżeczkami cukru i pożywką. Butelkę zamykamy watą i potrząsamy butelką kilka razy dziennie, przez trzy dni.
  4. Tak przygotowane drożdże wlewamy do gąsiora w celu połączenia z moszczem i cukrem.
  5. Gąsior powinien być napełniony do mniej więcej 2//3 swojej wysokości. Zatykamy go korkiem, w którym jest rurka fermentacyjna do odprowadzania gazu z wina.
  6. Powinno leżakować w ciepłym miejscu w temperaturze około 200
  7. Gdy dojrzewa należy je zlewać do mniejszego gąsiora nie naruszając przy tym osadu, który powstawał podczas fermentacji. Robimy to ustawiając gąsior z winem wyżej, a ten, do którego chcemy je zlać – niżej. Do większego gąsiora wkładamy rurkę, zasysamy wino i wkładamy do mniejszego. Teraz czekamy tak długo, w zależności od tego jakie wino chcemy uzyskać.
  8. Jest gotowe, gdy dwutlenek węgla wydzielający się z butli wypycha wodę z rurki.
  9. Gotowe przelewamy w ciemne butelki, korkujemy i przechowujemy w piwnicy lekko pochylone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj