Herbata imbirowa ma rozgrzewający, lekko korzenny smak. Możesz przygotować ją samodzielnie lub kupić gotową w formie torebkach. Sprawdź, dlaczego warto ją pić!

Herbata imbirowa łagodzi problemy trawienne

Jeśli masz problemy z trawieniem, wypij herbatkę z imbirem. Skutecznie łagodzi nudności. Co ważne, zawiera kluczowe fitoskładniki , zwane gingerolami, mające właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Dzięki nim herbata imbirowa wspomaga zdrowy mikrobiom.

Dodatkowe właściwości

Imbir nie bez powodu znajduje się często na listach produktów przeciwzapalnych. Zawiera gingerol, który skutecznie wspiera naturalną reakcję przeciwzapalną organizmu. Okazał się również pomocny w przypadku bólu mięśni i skurczów. Herbata imbirowa może także łagodzić dolegliwości menstruacyjne.

Ponadto wspiera odporność i reguluje poziom cukru we krwi. Skutecznie zwalcza stan zapalny i wolne rodniki. Stymuluje też przemianę materii, przyspieszając redukcję tkanki tłuszczowej. Wspiera również zdrowie mózgu, poprawiając funkcje poznawcze.

Czy każdy może pić herbatkę z imbirem?

Imbir ma charakterystyczny smak, dlatego nie wszystkim przypadnie do gustu. Niektóre osoby mogą również odczuwać wzdęcia lub zgagę po wypiciu herbaty imbirowej.

Najprawdopodobniej obniża ciśnienie krwi, w związku z tym, jeśli masz niskie ciśnienie lub zażywasz leki na nadciśnienie, pij ją z umiarem.

Jak włączyć herbatę imbirową do diety?

Możesz ją pić o każdej porze. Działa świetnie jako środek pobudzający, dlatego sięgnij po nią rano. Jeśli masz problemy z trawieniem, spróbuj herbatę imbirową po posiłku.
Możesz do niej dodać plasterki cytryny lub miód. Zwróć też uwagę na różne aromatyzowane torebki herbaty. Jeśli chcesz przygotować ją w domu, wypróbuj nasz przepis!

Świeża herbata imbirowa

Wspomniana herbatka działa kojąco i orzeźwiająco jednocześnie. To wspaniały, lekko pikantny napój rozgrzewający. Sprawdzi się doskonale w chłodne dni. Jeśli czujesz się, że łapie Cię przeziębienie, sięgnij po herbatę imbirową. Pamiętaj, by pić ją ciepło. Wspaniale Cię rozgrzeje, łagodząc przy tym ból gardła.

Przepłucz i zetrzyj brud ze świeżego imbiru, a następnie pokrój go na cienkie kawałki. Na jedną filiżankę wystarczy 3 cm świeżego korzenia. Teraz postaw rondelek na dużym ogniu. Wymieszaj w nim kawałki imbiru z wodą. Doprowadź miksturę do wrzenia. W razie potrzeby delikatnie zmniejsz ogień, aby delikatnie dusić mieszankę. Gotuj ją na wolnym ogniu przez 5 minut (lub do 10 minut, jeśli wolisz mocniejszy napój). Wlej herbatę imbirową przez drobne sito. Możesz ją podawać z plasterkiem cytryny lub pomarańczy, by uzyskać dodatkową kwasowość. Jeśli chcesz, wlej odrobinę miodu lub syropu klonowego. Złagodzi ognisty, imbirowy smak.

Chcesz się rozgrzać? W takim razie dodaj do herbatki laskę cynamonu, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Wypróbuj też herbatę imbirową z kurkumą. Wspomniany składnik zapewnia dodatkowe korzyści przeciwzapalne, a także wesoły, pomarańczowy odcień i intrygujący, ostry smak. Pokrój kurkumę na cienkie plasterki, a następnie dodaj do mieszanki imbiru i wody.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj