Strona główna Odżywianie Czarna herbata – właściwości i sposób parzenia

Czarna herbata – właściwości i sposób parzenia

474
0
UDOSTĘPNIJ

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że zdrowotne właściwości ma herbata zielona i czerwona. Z herbatą czarną sprawa nie jest już tak prosta i bardzo często słyszy się o niej, że szkodzi zdrowiu i powinniśmy zrezygnować z jej picia. A jaka jest prawda? Czy czarna herbata może szkodzić, czy wręcz przeciwnie ma korzystny wpływ na nasze zdrowie?

Powstawanie czarnej herbaty

Czarna herbata pochodzi tak naprawdę z tej samej rośliny, co herbata zielona, czerwona i biała. Różnią się one sposobem obróbki – liście, z których powstaje na przykład zielona herbata są jedynie suszone, natomiast te, z których robi się czarną herbatę, są poddawane fermentacji. Dzięki temu herbata zyskuje specyficzny, mocny smak i aromat. Niektóre herbaty są jeszcze poddawane leżakowaniu, dzięki czemu zyskują głębszy smak. Oczywiście, im dłużej herbata była leżakowana, tym więcej musimy za nią zapłacić.

Istnieje wiele odmian czarnej herbaty, różniące się między innymi tym, gdzie hodowane są herbaciane liście. W sklepach możemy znaleźć również czarne herbaty aromatyzowane lub z dodatkami ziołowymi lub owocowymi. Najlepiej wybierać herbaty, które nie zawierają sztucznych aromatów, a jedynie naturalne dodatki.

Korzyści zdrowotne płynące z picia czarnej herbaty

Czarna herbata wpływa między innymi na poprawę trawienia, więc jest zalecana osobom, które miewają problemy żołądkowe. Poza tym, dzięki zawartości teaflawiny, czarna herbata pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi (przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca), a także ma pozytywny wpływ na pracę mózgu. Czarna herbata zawiera również kofeinę i teiny, w związku z czym działa pobudzająco oraz poprawia nastrój. Dzięki zawartości fluoru, czarna herbata zapobiega zapaleniu przyzębia oraz krwawieniu dziąseł. Picie około 1 – 2 filiżanek czarnej herbaty dziennie pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi (oczywiście, jeśli herbata będzie pita bez cukru czy innych słodzików). Czarna herbata zawiera również flawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia. Ten typ herbaty ma również pozytywny wpływ na wygląd włosów, ponieważ wpływa na odżywienie cebulek i przyspiesza wzrost włosów. Okłady z wacików namoczonych w czarnej herbacie lub herbaty w torebkach przyniosą ulgę zmęczonym i opuchniętym oczom. Naparem z czarnej herbaty można również przemywać cerę. Regularne stosowanie takiego zabiegu wpływa na ujednolicenie kolorytu skóry i zapobiega infekcjom, przez co łagodzi objawy trądziku. Okłady z czarnej herbaty wpływają łagodząco na oparzenia, na przykład słoneczne. Jeśli masz problem z łupieżem, spróbuj płukanki do włosów przygotowanej z czarnej herbaty.

Negatywne skutki picia czarnej herbaty

Czarna herbata pita w nadmiarze oraz w nieodpowiednim czasie może jednak zaszkodzić. Przede wszystkim nie należy pić jej przez około godzinę przed posiłkiem oraz w trakcie posiłku. Jest to spowodowane tym, że czarna herbata może wpływać na zmniejszenie wchłaniania żelaza oraz białka, więc wartości odżywcze z pożywienia mogą nie zostać przyswojone przez organizm. Ze względu na zawartość teiny, nie należy pić zbyt dużo czarnej herbaty – dopuszczalne jest picie sześciu filiżanek czarnej herbaty dziennie. Picie herbaty w nadmiarze może prowadzić do wystąpienia kołatania serca, bólów i zawrotów głowy, a także bezsenności.

Sposób przygotowywania czarnej herbaty

Żeby zachować jak najwięcej wartości zdrowotnych i walorów smakowych czarnej herbaty, należy ją odpowiednio przygotowywać. Najlepiej zalewać ją wodą o temperaturze około 98 stopni i parzyć przez około 3 – 5 minut, w zależności od poleceń znajdujących się na opakowaniu herbaty. Czarną herbatę najlepiej pić bez dodatków słodzących, ponieważ wówczas będzie najzdrowsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpis komentarz
Wpisz swoje imię