Picie wina to wyjątkowy rytuał, aby w pełni cieszyć się trunkiem należy zwrócić uwagę na poszczególne elementy tegoż rytuału, od wyboru wina po odpowiednie Kieliszki do wina (nie wspominając już o okazji czy też miejscu).

By móc w pełni cieszyć się smakiem, aromatem, mocą danego wina należy podać go w odpowiednich kieliszkach. Co ważne, kształt kieliszka wpływa na smak wina. Dzieje się tak, ponieważ za każdym razem (kształtem) inaczej skierowana jest struga wina na strefy smaku na języku. Z wąskiego kieliszka skierowane jest na przednią część języka, dlatego wydaje się pełne słodyczy, natomiast pijąc z szerokiego rozlewa się na tył i boki języka – stąd wyczuwalny kwaśniejszy smak.

Rodzaje kieliszków do wina

  • Najlepsze są te z cienkiego, jasnego i niebarwionego szkła. Dlatego nie warto inwestować w kieliszki np. z rżniętego kryształu. Dalej należy skupić się na rodzaju wina, by móc określić jakie kieliszki będą najlepsze.
  • Do wina białego i deserowego – są mniejsze niż do wina czerwonego i wyższe, czasza przypomina tulipan i ma pojemność około 100 ml. Białe wino nalewamy maksymalnie do polowy jego wysokości.
  • Do wina czerwonego – zdecydowanie większe, na niższej nóżce. Mają pojemności 150-250 ml. Ich czasza lekko zwęża się ku górze. Do takich kieliszków trunek lejemy maksymalnie do 3/4 wysokości.
  • Do wina musującego i szampana – przy tych trunkach używany jest kieliszek zwany fletem, który jest smukły, dodatkowo zwęża się ku górze. Pojemność szkła to ok. 150 ml. Trunek nalewamy do 3/4 wysokości szkła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj